Categories Noviteti

Znate li da nalazi vaše krvi mogu otkriti koliko zapravo radite?

Umor i preopterećenost na poslu mogu se očitati i iz nalaza krvi i sline! U uzorcima uzetima od dobrovoljaca, kanadski istraživači pronašli su tvari različite od onih koje obično ukazuju na depresiju i metaboličke poremećaje izazvane stresom. Grupa kanadskih znanstvenika iz Montreala otkrila je da krv i njezin filtrat, slina, mogu pokazati znakove profesionalne iscrpljenosti.
U uzorcima sline i krvi dobrovoljaca, istraživači su pronašli tvari različite od onih koje obično ukazuju na depresiju, prenose francuski mediji.
Znanstvenici iz Centra za istraživanje ljudskog stresa pri Sveučilištu u Montrealu došli su do tog rezultata analiziranjem uzoraka sline 30 sudionika istraživanja srednjih godina u različitim trenucima tokom dana radi mjerenja razine kortizola, „hormona stresa”.
Znanstvenici su mjerili i razinu više drugih faktora stresa kao što su razina inzulina, šećera, kolesterola, upala, kao i krvnog tlaka.
Ti faktori, kada se svi zajedno imaju u vidu, mogu predstavljati znak nekog metaboličkog poremećaja.
Sudionici istraživanja popunjavali su i upitnike u vezi s trenutnom razinom stresa i simptomima depresije, kao i profesionalnoj iscrpljenosti.
Znanstvenici su na taj način otkrili kod osoba sa znakovima profesionalne iscrpljenosti nižu razinu kortizola od normalne, uz poremećaje određenih metaboličkih funkcija.
Kod osoba sa znakovima depresije primijećena je povišena razina spomenutog hormona od normalnog i različita razina metaboličkih poremećaja nego kod onih s profesionalnom iscrpljenošću.
Znanstvenici ističu da istraživanje predstavlja tek početak ispitivanja u oblasti kemijske potvrde stupnja umora i najavljuju detaljnija istraživanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Pratite nas na Instagramu