Hoće li pravo na pobačaj postati dio Povelje EU-a o temeljnim pravima?

I Hrvatska je prozvana zbog postavljanja praktičnih prepreka pobačaju

by | 19 travnja, 2024

Europski parlament prošlog je tjedna većinom glasova zatražio da se “pravo na pobačaj” uvrsti i Povelju Europske unije o temeljnim pravima. Ipak, rezolucija nije obvezujuća, osim ako ju prihvate sve članice.

Za rezoluciju je glasovalo 336 zastupnika, protiv je bilo 163, a 39 zastupnika je bilo suzdržano.

Rezolucija Europskog parlamenta nije obvezujuća za države članice. Postala bi obvezujuća ako bi članice jednoglasno prihvatile odgovarajuću izmjenu Povelje o temeljnim pravima. Rasprava o ovoj inicijativi održana je 14. ožujka. Ljevičari i liberali većinom podržavaju i inzistiraju na stavljanju pobačaja u Povelju, dok se konzervativci protive.

U članku 3. Povelje navodi se sljedeće: “Svatko ima pravo na tjelesnu autonomiju, slobodan, informiran, potpun i univerzalan pristup seksualnom i reproduktivnom zdravlju i pravima te svim povezanim zdravstvenim uslugama bez diskriminacije, uključujući pristup sigurnom i zakonitom pobačaju.”

Euro zastupnici osudili su “nazadovanje u pogledu prava žena i sve pokušaje ograničavanja ili ukidanja postojeće zaštite spolnog i reproduktivnog zdravlja i prava te rodne ravnopravnosti koji se odvijaju u cijelom svijetu, uključujući u državama članicama EU-a”.

U tekstu rezolucije pozivaju države članice da u potpunosti dekriminaliziraju pobačaj u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije iz 2022. te da uklone i suzbiju prepreke pobačaju. Također, Parlament poziva Poljsku i Maltu da ukinu svoje zakone i druge mjere kojima se on zabranjuje i ograničava.

Zastupnici nisu zadovoljni time što u nekim državama članicama liječnici odbijaju napraviti pobačaj, a ponekad i cijele zdravstvene ustanove, temeljem klauzule o “prizivu savjesti”, često u situacijama u kojima bi bilo kakvo kašnjenje ugrozilo život ili zdravlje pacijenta.

Rezolucijom se poziva Komisija da osigura da organizacije koje se bore protiv rodne ravnopravnosti i prava žena, uključujući i reproduktivna prava, ne primaju financijska sredstva EU-a. Države članice i lokalne vlasti moraju povećati svoju potrošnju na programe i subvencije za usluge zdravstvene skrbi i planiranja obitelji.

U rezoluciji se kaže da bi države članice trebale staviti na raspolaganje dostupne, sigurne i besplatne metode kontracepcije te savjetovanje o planiranju obitelji te posebno paziti da su dobro obaviještene ranjive skupine. Žene koje žive u siromaštvu nerazmjerno su pogođene pravnim, financijskim, društvenim i praktičnim preprekama i ograničenjima pobačaja, kako kažu zastupnici, pozivajući države članice da uklone te prepreke.

U tom se kontekstu, među državama koje postavljaju praktične prepreke za izvođenje pobačaja, navodi i Hrvatska – piše portal torpedo.media.

Francuska je prva zemlja koja je u svoj ustav uvela pravo na pobačaj, učinila je to prije samo mjesec dana, 4. ožujka. Zdravstvena skrb, uključujući spolno i reproduktivno zdravlje, u nadležnosti je država članica. Promjena Povelje EU-a o temeljnim pravima kako bi se uključio pobačaj zahtijevala bi jednoglasnu suglasnost svih država članica.

Pročitajte: Hrabre sestre: Mreža koja podržava žene koje se odluče na pobačaj 

Foto: Amparo Garcia iStock/Getty Images Plus via Getty Images