Velika vijest: Meksiko dekriminalizirao pobačaj u cijeloj zemlji

Javne bolnice u cijeloj zemlji sada također moraju osigurati pravo na besplatan pobačaj

by | 7 rujna, 2023

Vrhovni sud Meksika u srijedu je dekriminalizirao pobačaj u cijeloj zemlji, presudivši da je neustavno izricati zatvorske kazne za prekid trudnoće.

Sud je parlamentu naložio da iz kaznenog zakona ukloni kazne koje su bile na snazi od 1931. godine. Kriminaliziranje pobačaja krši ljudska prava žena, objavio je Vrhovni sud.

Godine 2021. Vrhovni sud proglasio je apsolutnu zabranu pobačaja neustavnom. Međutim, kazneni zakon i dalje predviđa zatvorske kazne do pet godina za pobačaj. Uključeni liječnici također se mogu suočiti sa zatvorom.

Prava na pobačaj nisu jedinstvena u cijelom Meksiku, zemlji s populacijom od 126 milijuna stanovnika. Pobačaj je kažnjiv u 20 od 32 države, a u nekim je državama dopušten samo u posebnim slučajevima kao što je slučaj silovanja ili ako je majčin život u opasnosti.

Tužbu za dekriminalizaciju na nacionalnoj razini podnijela je Vrhovnom sudu organizacija civilnog društva GIRE. Nakon presude, javne bolnice u cijeloj zemlji sada također moraju osigurati pravo na besplatan pobačaj.

Presuda dolazi dvije godine nakon što je sud presudio u korist osporavanja postojećeg zakona u sjevernoj državi Coahuila. Presudio je da su kaznene sankcije za prekid trudnoće neustavne. Meksičke države i savezna vlada od tada su sporo ukidale kaznene zakone.

Nova presuda legalizira pobačaj u sve 32 savezne države.

Vrhovni sud rekao je da je uskraćivanje mogućnosti prekida kršenje ljudskih prava žena.

“U slučajevima silovanja nijedna djevojka ne može biti prisiljena postati majka – ni od strane države, ni od strane njezinih roditelja, ni njezinih skrbnika”, rekao je predsjednik Vrhovnog suda Arturo Zaldívar. “Ovdje se radi o ozbiljnijoj povredi njezinih prava, ne samo zbog statusa žrtve već i zbog njezine dobi, zbog čega je potrebno analizirati problem iz perspektive najboljeg interesa maloljetnika.”

Presuda otvara vrata saveznom zdravstvenom sustavu da omogući pobačaje. Skupine za prava žena pozdravile su ga, piše bbc.com.

Međutim, mnoge žene ne znaju da imaju to pravo jer lokalne vlasti nisu provele promotivne kampanje o tome, kako je izjavila aktivistkinja za ženska prava Sara Lovera za novinsku agenciju AFP.

Upravo je zato današnja odluka Vrhovnog suda važna.

Pročitajte:  Hrabre sestre: Mreža koja podržava žene koje se odluče na pobačaj

Foto: jacoblund iStock/Getty Images Plus via Getty Images