Hrabre sestre: Mreža koja podržava žene koje se odluče na pobačaj

Hrabra sestra osnažuje ženu koja se odluči na pobačaj prema principima ženske solidarnosti: povjerenje, podrška i pratnja

by | 11 kolovoza, 2022
podrška prijateljstvo žene

Pobačaj je tema o kojoj valja javno govoriti. Bez srama i zadrške. A takav stav ima i volonterska mreža žena – ženska mreža “Hrabre sestre”. One su ovdje s misijom da pruže emocionalnu podršku i pratilju ženama koje se odluče na prekid trudnoće. Kako ističu na svojim web-stranicama, solidarnost hrabrih sestra započinje činom kojim iskreno prihvaćamo odluku žene o njezinom tijelu, prihvaćamo njezino iskustvo, njezine vrijednosti i stavove koji su doveli do njezine odluke.

Odgovornost hrabrih sestara jest pružiti bezuvjetnu podršku i zaštitu ženi s neželjenom trudnoćom u njezinim pravima. To žensko pravo prije svega podrazumijeva prihvaćanje ženine odluke da ne želi roditi dijete, da želi koristiti svoje pravo na legalan pobačaj i da ne želi biti odgovarana od svog nauma, niti zastrašivana od protivnika/ca prava na pobačaj.

Fokus hrabre sestre jest dobrobit žene koju prati, njoj treba pružiti sigurno i osnažujuće okruženje, lišeno samodopadnosti, koju često primjećujemo upravo kod protivnika pobačaja. Medicinsko osoblje zaduženo je za medicinski zahvat prema etičkim i stručnim principima medicine, a hrabra sestra osnažuje ženu prema principima ženske solidarnosti: povjerenje, podrška i pratnja.

Ovo je apsolutno pozitivan pokret za sve žene koje zbog odluke pobačaja nemaju podršku obitelji, partnera i zajednice, žena koje se boje osuda…. Upravo zato su tu Hrabre sestre, ženska mreža koju je 28. rujna 2020., na Međunarodni dan sigurnog pobačaja, osnovala zagrebačka udruga Centar za građansku hrabrost.

Sve informacije o njima možete pronaći na web-stranici hrabra.com koja postaje vaš siguran dom, mjesto podrške i povjerenje koje je u takvim trenucima najviše potrebno ženama.

Uz to, na stranici možete pročitati edukativne članke na temu pobačaja, sve o pobačaju i najbitnijim informacijama, ali i iskustvima koja su doživjele žene.

Pročitajte: Stručnjakinja odgovara: Sve što trebate znati o pobačaju na jednome mjestu 

Izvor: hrabra.com

Foto: Instagram; AntonioGuillem iStock/Getty Images Plus via Getty Images