Rani test krvi mogao bi pomoći u otkrivanju uzroka pobačaja

Krvne pretrage za razumijevanje i prevenciju spontanih pobačaja

by | 15 rujna, 2023
krvne pretrage uzrok pobačaja

Test krvi uzet nakon spontanog pobačaja do kojeg je došlo već u petom tjednu trudnoće može pomoći u objašnjenju zašto je do njega došlo i u nekim slučajevima dovesti do preventivnih tretmana, kako tvrde danski istraživači.

Jedna od deset žena doživi gubitak trudnoće, s tim da je taj broj čak i veći u zemljama u kojima se trudnoća sve češće javlja kasnije u generativnoj dobi.

Danska ginekologinja Henriette Svarre Nielsen i njezin tim istraživača nedavno su objavili studiju u britanskom časopisu The Lancet koja pokazuje da uzorak krvi uzet od majke ubrzo nakon pobačaja već u petom tjednu trudnoće može utvrditi je li fetus imao kromosomsku anomaliju.

U Danskoj se takvi testovi obično nude samo nakon što žena ima tri spontana pobačaja i samo ako su se dogodili nakon desetog tjedna trudnoće – piše medicalexpress.com.

Danas se u klinici u Hvidovreu krvni test nudi svim ženama koje su imale spontani pobačaj, a potom su se javile na hitni prijam. Dr. Svarre Nielsen kaže da ih više od 75 posto prihvatilo pretragu.

Nakon što se izolira, a potom i sekvencionira iz krvnog testa, DNK embrija ili fetusa analizira se da bi se utvrdilo nosi li kromosomsku anomaliju zbog čega ne može nastaviti život. Odgovor je obično pozitivan u 50 do 60 posto slučajeva.

Prekid trudnoće može biti posljedica hormonske neravnoteže, endokrinih bolesti, problema s koagulacijom ili problema s načinom života.

Ako se pronađe objašnjenje, liječnici mogu utvrditi rizike i osmisliti plan liječenja. Pokrenut 2020. godine, projekt — nazvan COPL za Copenhagen Pregnancy Loss — još je u tijeku i očekuje se da će proizvesti jedinstvenu bazu podataka o širokom rasponu bolesti zahvaljujući velikoj kohorti, koja dosad broji 1700 žena.

“Imat ćemo dobru pozadinu podataka kako bismo zapravo ispravno odgovorili na pitanja o gubitku trudnoće, reprodukciji, ali i zdravlju žena općenito”, rekla je Svarre Nielsen.

Nalazi studije mogli bi u konačnici pomoći u sprječavanju pet posto od 30 milijuna spontanih pobačaja koji se bilježe u svijetu godišnje.

Rekla je također da žali što nije uloženo više truda da se pronađu objašnjenja ili podrži mentalno zdravlje parova nakon pobačaja. O gubitku trudnoće često se javno ne govori, a kad se to dogodi, reakcije mogu biti neugodne. Stoga se nadamo da će ovaj projekt saživjeti i šire u svijetu.

Pročitajte: Nova krvna pretraga u kratkom roku otkriva uzrok vrućice kod djece 

Foto: Galina Zhigalova iStock/Getty Images Plus via Getty Images