Nova krvna pretraga u kratkom roku otkriva uzrok vrućice kod djece

by | 25 kolovoza, 2023

Liječnici kažu da test može dijagnosticirati dječje bolesti za manje od sat vremena, pomažući u brzom prepoznavanju po život opasnih infekcija.

Novi test krvi koji bi omogućio dijagnosticiranje najčešćih dječjih bolesti za manje od sat vremena mogao bi “preobraziti” medicinsku skrb, kako kažu liječnici.

Trenutačno liječnicima mogu biti potrebni sati, dani ili čak tjedni da prepoznaju od koje od 18 zaraznih i upalnih bolesti boluje dijete sa zabrinjavajuće visokom temperaturom.

Odgoda dijagnosticiranja bolesti samo znači da klinički timovi ne mogu biti sigurni ima li dojenče streptokok skupine B, respiratorni sincicijski virus (RSV), tuberkulozu ili neku drugu bolest.

Liječnici stoga ne mogu odmah razlikovati bakterijsku infekciju, koja može biti opasna po život, od drugih, manje ozbiljnih bolesti.

Nova otkrića upućuju na to da bi test, koji je razvio međunarodni tim liječnika i znanstvenika, mogao omogućiti bolesnoj djeci diljem svijeta da se brže dijagnosticiraju i dobiju bolji tretman skraćujući vrijeme koje zdravstveni radnici moraju čekati na analizu krvi.

Pročitajte: Devet najčešćih razloga zašto otiču gležnjevi, a posebice ljeti 

Novi pristup tranformativan za zdravstvenu skrb

Profesor Michael Levin, stručnjak za zdravlje djece na Imperial Collegeu u Londonu koji je pomogao u razvoju novog pristupa, rekao je da bi se ovaj test mogao pokazati “transformativnim za zdravstvenu skrb”.

“Unatoč golemim koracima naprijed u medicinskoj tehnologiji, kada se dijete doveze u bolnicu s temperaturom, naš početni pristup je liječenje na temelju liječničkog “dojma” o vjerojatnim uzrocima djetetove bolesti. Kao kliničari, moramo donositi brze odluke o liječenju, često samo na temelju djetetovih simptoma, informacija od roditelja te našeg medicinskog obrazovanja i iskustva. Ali možda nećemo znati je li groznica bakterijska, virusna ili nešto drugo sve do nekoliko sati ili dana nakon što je dijete primljeno, kada se vrate rezultati testova. Takva odgađanja mogu spriječiti pacijente da rano dobiju pravo liječenje, stoga postoji jasna i hitna potreba za poboljšanjem dijagnostike. Korištenje ovog novog pristupa, nakon što se prevede na uređaje u neposrednoj blizini, moglo bi biti transformativno za zdravstvo.”

krvna pretraga temperatura kod djece, dječje bolesti

Dijagnostički test radi analiziranjem pacijentove “ekspresije gena”, prema novim nalazima uključenog tima, koji su objavljeni u časopisu Cell Press Med.

Stručnjaci koji stoje iza njega koristili su podatke nekoliko tisuća pacijenata, uključujući i više od 1000 djece koja su imala zaraznu ili upalnu bolest, kako bi identificirali koji su ključni geni bili “uključeni” ili “isključeni” u njihovom odgovoru na niz bolesti – piše The Guardian.com.

Istraživači su analizirali podatke 1212 pacijenata oboljelih od 18 bolesti, uključujući respiratorni sincicijski virus (RSV) i tuberkulozu.

Iz toga su uspjeli otkriti koji su ključni geni bili uključeni ili isključeni kao odgovor organizma na bolesti te identificirati molekularni potpis bolesti. Zatim je primjenjeno strojno učenje kako bi se prepoznali obrasci povezani s određenim stanjima, usredotočujući se na 161 gen.

Formula je testirana na 411 djece koja su primljena u bolnicu sa sepsom ili teškim infekcijama uzrokovanim s 13 od 18 bolesti.

Pročitajte: Nova studija otkriva kako kontracepcijske pilule utječu na stres 

Foto: Pexels