Vrijeme je za bicikliranje. Ove aplikacije mogle bi vam biti korisne!

Najbolje biciklističke aplikacije za vožnju u zatvorenom i na otvorenom

by | 24 ožujka, 2024
Žene bicikliraju po strmoj stazi

Iako mnogi ne gledaju na vrijeme kad je riječ o biciklu te je omiljeno sredstvo putovanja, činjenica ipak jest ta da većina nas čeka ljepše vrijeme. Ono je konačno došlo! Osim obaveznog servisa, prikladne odjeće za bicikl, dovoljno vode i slične potrepštine, mnogi vole i pratiti kako napreduju te kojim su rutama išli ili su omiljene susjedima.

Tu su mnoge aplikacije koje obećavaju da će iskustvo vožnje biciklom učiniti ugodnijim i pružiti povratne informacije o vašoj udaljenosti, tempu i još mnogočemu. Bez obzira na to želite li samo GPS funkciju za praćenje vaših performansi dok vozite na otvorenom, ili impresivno virtualno iskustvo vožnje biciklom u zatvorenom, imate mogućnosti. Ovo su odlične aplikacije za biciklističke entuzijaste, neovisno o razini kondicije!

Aplikacije za bicikliste

Strava

Ako ste trkač na duge staze, onda ste vjerojatno barem donekle upoznati sa Stravom, ako već ne i strastveni korisnik. Aplikacija nije korisna samo za planiranje i praćenje  trčanja, već i za vožnju biciklom. Prije vožnje na otvorenom možete odabrati “segment”, poznat kao popularna ruta među korisnicima, ili možete upotrijebiti aplikaciju za jednostavno mapiranje vlastite. Zatim ponesite svoj mobitel na vožnju ili sličnim uređajem (poput pametnih satova), a aplikacija dalje prati tempo, udaljenost te potrošene kalorije. Ako su vam zanimljivi razni izazovi ili bodrenje prijatelja, ima i to. Baš je prava zajednica i s razlogom mnogima omiljena.

Map My Ride GPS Cycling Riding

Možete koristiti Map My Ride da biste pronašli rute u blizini i spremili svoje favorite, a zatim dobili uvide uključujući prosječnu brzinu, trajanje, sagorijevanje kalorija i udaljenost treninga te kako napredujete u ovim metričkim vrijednostima tijekom vremena. Aplikacija je kompatibilna sa stotinama fitness uređaja, što omogućuje besprijekorno praćenje. Aplikacija za bicikliranje je besplatna, ali uz pretplatu na premium članstvo možete pristupiti bonus značajkama kao što je mogućnost praćenja prilagođenih podjela i pristup osobnim planovima treninga.

TrainerRoad

Neki jednostavno vole ići u laganu vožnju, drugi ulažu ozbiljne napore u poboljšanje svojih performansi kako bi svakim potezom pedale dosegli nove rekorde. Ako pripadate potonjima, vjerojatno ćete TrainerRoad smatrati jednom od najboljih opcija aplikacije za biciklizam. Aplikaciju možete koristiti za izradu prilagođenog plana treninga prije puta, triatlona ili off-road događaja na temelju vaših ciljeva i tjednog rasporeda. Svaki plan treninga uključuje tri faze – jednu za izgradnju izdržljivosti, drugu za podizanje vašeg FTP-a (funkcionalni prag snage ili vaše sposobnosti da održavate snagu tijekom vremena) i treću za podešavanje svake vještine – i informiran je iz baze podataka TrainerRoad s više od 70 milijuna vožnji. TrainerRoad možete koristiti za vožnju biciklom u zatvorenom ili na otvorenom sinkroniziranjem svog pametnog telefona, tableta ili računala s mjeračem snage, pametnim trenažerom ili klasičnim trenažerom sa senzorom brzine. Odlično!

AllTrails

Ako stalno guglate “biciklističke rute u mojoj blizini”, AllTrails vrijedi preuzeti. Aplikacija AllTrails ima više od 200 000 karata staza (naravno, među njima su i hrvatske) koje možete koristiti za pronalaženje sljedećeg pješačenja ili vožnje biciklom bez obzira na to gdje se nalazite. Moći ćete vidjeti fotografije staze i pročitati o njezinoj duljini, ocjeni i težini, na temelju recenzija drugih AllTrails korisnika. Nakon što krenete na vožnju, aplikacija postaje karta u slučaju da vam treba pomoć pri navigaciji. Također prati vaš tempo, udaljenost, nadmorsku visinu i maksimalnu brzinu. Opcija plaćenog članstva omogućuje vam preuzimanje karata za izvanmrežno gledanje i dijeljenje svoje lokacije sa sigurnosnim kontaktima kad ste u vožnji.

Foto: Unsplash