Novi koncept vježbanja: Jeste li čuli za “exercise snacking”?

Nažalost, nisu u pitanju grickalice u teretani

by | 25 travnja, 2024
Exercise snacking

Rastući wellness trend idealan je za one koji nisu ljubitelji teretane i studija za vježbanje, a žele uspostaviti održivu rutinu vježbanja.

Exercise snacking novi je koncept vježbanja koji je stekao popularnost na TikToku zbog goleme dobrobiti koju su ljudi počeli osjećati. Bazira se na dodavanju niza kratkih, fizičkih aktivnosti u vašu svakodnevicu. Ti mali naleti aktivnosti mogu trajati nekoliko minuta, a dobro je da su raspoređeni tijekom dana i ugrađeni u vaše uobičajene aktivnosti.

Koji je cilj exercise snackinga

Cilj exercise snackinga je da vam jednostavne, lako dostupne i prirodne kretnje pomognu da na lakši način postignete svoje fitness ciljeve, odnosno da u dan prepun obveza ipak uspijete utisnuti pola sata preporučene tjelesne aktivnosti. Drugim riječima, umjesto da preskočite svoj sat joge ili fitnessa jer nemate vremena, veća je vjerojatnost da ćete posvetiti par minuta vježbanju nekoliko puta na dan.

Pročitajte: Najbolje vježbe korištenjem elastične fitness trake za zategnutu figuru

Exercise snacking

Koliko pomaže exercise snacking

Zbog toga exercise snacking postaje održiva fitness rutina, a ako se pitate koliko pomaže, evo što kažu znanstvenici. Istraživanje objavljeno u stručnom časopisu Journal of Applied Physiology 2018. godine pokazalo je da su kratki, intenzivni naleti biciklističkih sprinteva bili učinkoviti u sagorijevanju kalorija i poboljšanju sastava tijela, što može pomoći u kontroli tjelesne težine.

Kako prakticirati

Želite li isprobati ovu novu filozofiju vježbanja, dovoljno je da u svoju dnevnu rutinu uključite kratke aktivnosti kad god imate priliku. Primjerice: prošećite pod pauzom ili nakon posla do kuće; umjesto lifta, koristite stepenice; krenite biciklom do obližnje trgovine; napravite nekoliko vježbi (poput čučnjeva ili podizanja na prste) dok perete zube; umjesto kolica, u trgovini uzmite košaricu; zamijesite sami kruh ili tijesto za pizzu; posadite cvijeće u vrtu ili na balkonu; zaplešite uz omiljenu pjesmu…

Pročitajte: Trebate li vježbati ili odrijemati ako se osjećate tromo i umorno?

Foto: Voronchuk Daria, iStock/Getty Images Plus via Getty Images