Trebate li vježbati ili odrijemati ako se osjećate tromo i umorno?

by | 25 ožujka, 2024
vježbanje ili drijemanje

Treba li odabrati vježbanje ili drijemanje kad se osjećate tromo i umorno? To je pitanje koje mnogi postavljaju kad ih uhvati popodnevna pospanost.

Prirodno je da se nakon ručka cirkadijalni ritam usporava, ali postoje različiti pristupi za rješavanje tog umora. Evo kako znati što vam može donijeti više koristi.

Vježbanje za energiju i fokus

Vježbanje može biti ključno za prevladavanje popodnevne tromosti. Aktivnosti poput šetnje ili vježbi na otvorenom mogu povećati protok krvi, probuditi mišiće i mozak te osvježiti vašu energiju. Neki tvrde da nakon vježbanja osjećaju veću budnost i fokusiranost, što može biti posebno korisno ako imate obaveze nakon posla. Osim toga, redovito vježbanje može poboljšati kvalitetu sna, što dodatno doprinosi osjećaju svježine tijekom dana.

Jeff Kahn, izvršni direktor i suosnivač aplikacije za praćenje spavanja i energije Rise Science, kaže za Strong Women kako vjeruje da bi vježbanje na otvorenom moglo biti ključno za prevladavanje pada u 15:00h, to jest nakon ručka. Šetnja i izlazak van izvrsni su za osvjetljavanje tijekom dan, što je često zanemaren dio spavanja i cirkadijalnog zdravlja. Također će pomoći u protoku krvi u vašem tijelu i ‘probuditi’ vaše mišiće i mozak.

Drijemanje za obnovu energije

Međutim, postoje trenuci kada vaše tijelo zaista treba odmor i oporavak. Ako ste izuzetno umorni ili se borite s nedostatkom sna, kratko drijemanje od 20 minuta može biti korisno. Drijemanje može pomoći stabilizirati vašu hormonalnu ravnotežu i omogućiti tijelu da se opusti i obnovi. Međutim, važno je napomenuti da prekomjerno drijemanje može rezultirati osjećajem tromosti nakon buđenja, stoga je važno držati se kratkih drijemanja kako biste izbjegli inerciju sna.

Prirodno je da se vaš cirkadijalni ritam (24-satni proces koji regulira vaš ciklus spavanja i budnosti) smanji nakon ručka, a to je ono što dovodi do niske energije. Ali postoje i drugi razlozi zbog kojih biste mogli osjetiti potrebu da legnete i zatvorite oči, poput prekida sna ili večere kasno navečer.

vježbanje ili drijemanje

Spavanje tijekom dana može vam pomoći da povećate razinu energije i smanjite manjak sna bez potrebe za ranim odlaskom u krevet. Ali pripazite i na zamke toga koje smo gore spominjali te na to da ne poremetite svoj ritam.

Što odabrati?

Nema univerzalnog odgovora na pitanje trebate li vježbati ili odrijemati kad se osjećate umorno.

Odluka ovisi o vašem trenutačnom stanju, rasporedu obveza i osobnim preferencijama. Ako se osjećate posebno tromo, možda će vam drijemanje pružiti brži oporavak. S druge strane, ako trebate povećati energiju i budnost, vježbanje može biti bolji izbor. Važno je slušati svoje tijelo i odabrati opciju koja vam najviše odgovara u danom trenutku.

U konačnici, kombinacija vježbanja i odmora može biti idealna strategija za održavanje energije tijekom dana, a vi morate pronaći ravnotežu između aktivnosti i odmora kako biste osigurali optimalno funkcioniranje vašeg tijela i uma.

vježbanje ili drijemanje

Pročitajte: Ovoliko koraka trebali biste napraviti da biste smršavjeli pola kilograma u tjedan dana 

Foto: Pexels