Ovoliko koraka trebali biste napraviti da biste smršavjeli pola kilograma u tjedan dana

by | 21 ožujka, 2024
kako hodanjem izgubiti kilograme

Hodanje uvelike može pomoći u sagorijevanju dodatnih kalorija, smanjiti salo na trbuhu i pridonijeti razvoju mišićne mase. Da biste to postigli, potrebno je napraviti ovoliko koraka na dan.

Rutinska i jednostavna aktivnost poput pješačenja možda se ne čini kao najučinkovitija metoda za skidanje viška kilograma, ali stručnjaci se slažu da može pomoći kod mršavljenja. Svakodnevno hodanje ne samo da može sagorjeti stotine kalorija već može i smanjiti rizik od bolesti te pridonijeti poboljšanju mentalnog zdravlja.

Bez obzira na to koliko hodali, ta je aktivnost dobra za vaše psihičko i fizičko zdravlje. A ako se pitate koliko biste trebali hodati svaki dan da biste doveli svoju figuru do željenog konfekcijskog broja, znanstvenici su napokon doznali čarobnu brojku. Otkrivamo je u nastavku.

Pročitajte: Tri keto recepta za večeru idealna za one kojima je cilj mršavljenje

kako hodanjem izgubiti kilograme

Koliko biste trebali hodati da biste smršavjeli?

Oko 2000 koraka može sagorjeti 80-100 kalorija, a s obzirom na to da se oko 3500 kalorija nalazi u pola kilograma masnog tkiva, želite li se smanjiti svoju težinu za pola kilograma to znači da biste svakodnevno trebali hodati 70 000 koraka.

Znamo da ova brojka zvuči nemoguće zato predlažemo da svakoga dana napravite 10 000 koraka. U tjedan dana ćete postići magičnu brojku i na dobrom ste putu da nakon deset tjedana hodanja smršavite 4-5 kilograma.

Je li moguće izgubiti salo s trbuha hodajući?

Studije potvrđuju da je hodanje jedan od najlakših načina za skidanje sala s trbuha, i to u manje vremena nego što mislite. Istraživači su pregledali 40 godina studija o vježbanju i trbušnoj masnoći i otkrili da samo dva i pol sata brzog hodanja tjedno – oko 20 minuta dnevno – može smanjiti vaš trbuh za oko 2,5 cm u četiri tjedna.

kako hodanjem izgubiti kilograme

Kako hodati tako da izgubite težinu?

Što više hodate i što je vaš tempo brži, to ćete, naravno, više kalorija sagorjeti. Za najbolji rezultat, hodajte žustro, ujednačenim tempom, tako da se vrlo blago zadišete. Ako vam kondicija dopušta, u svoje hodanje dodajte i pokoju uzbrdicu.

Ubrzanjem tempa hodanja možete lako udvostručiti količinu sagorjelih kalorija. Na primjer, ako težite 70 kilograma, hodanje brzinom od tri kilometra na sat sagorijeva oko 140 kalorija u sat vremen. Ako brzinu hoda povećate na 6,5 km na sat, sagorjet ćete 350 kalorija, kako navodi Američko vijeće za tjelovježbu.

Pročitajte: Ovo je najbolje vrijeme za vježbanje ako ciljate na mršavljenje

Foto: Cristian Blázquez Martínez, iStock/ Getty Images Plus via Getty Images