Ovo je najbolje vrijeme za vježbanje ako ciljate na mršavljenje

Novo istraživanje sugerira da vježbanje ujutro može dati bolje rezultate kad je u pitanju regulacija težine

by | 28 rujna, 2023

Vježbanje ujutro povezano je s nižim prosječnim indeksom tjelesne mase (BMI) i opsegom struka u usporedbi s vježbanjem u drugim dijelovima dana, prema analizi objavljenoj u časopisu Obesity.

I BMI i veličina struka standardne su mjere koje se koriste za određivanje ima li osoba prekomjerne težine ili je pretila, prema Nacionalnom institutu za zdravlje (NIH).

Istraživači su pregledali dvije godine zdravstvenih podataka 5285 odraslih Amerikanaca koji su sudjelovali u Nacionalnom zdravstvu Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Anketa o ispitivanju prehrane (NHANES).

Sudionici su nosili akcelerometre, uređaje za praćenje aktivnosti koji su mogli odrediti jesu li se bavili umjerenom do snažnom tjelesnom aktivnošću, što je bio glavni fokus ove studije.

Ono što su autori studije otkrili je da ljudi koji su se primarno bavili takvim aktivnostima rano tijekom dana (od 07:00 do 09:00) imaju veću vjerojatnost da će imati niži BMI i opseg struka u usporedbi s onima koji su sudjelovali u slično rigoroznim vježbama u podne (između 09:00 i 16:00) ili navečer (između 17:00 i 20:00).

Grupa koja je vježbala ujutro također je izjavila da konzumira manje dnevnih kalorija po kilogramu tjelesne težine i da ima zdraviju prehranu u usporedbi s druge dvije grupe.

Međutim, zanimljivo je da je skupina koja je vježbala ujutro u prosjeku bila starija od druge dvije skupine (prosječna dob u toj skupini bila je 60, u usporedbi s 50 u skupini koja je vježbala u podne i 46 u skupini koja je vježbala navečer), i više sjedila, provodeći veći broj sati sjedeći tijekom dana.

Dakle, vježbanje između 07:00 i 09:00 povezano je s nižim opsegom struka i indeksom tjelesne mase nego kod osoba koje vježbaju u podne ili navečer.

Pročitajte: Trening 3-2-8: morate isprobati ovaj hit TikTok trend sa samo tri pravila

vježbanje ujutro tjelesna težina

Zašto bi vrijeme vježbanja moglo biti važno

Razlozi koji stoje iza otkrića mogli bi imati veze s fiziologijom i životnim navikama, prema tvrdnjama stručnjaka.

Na temelju prethodnih studija, primijetili su autori, vjerojatnije je da će jutarnji vježbači imati niži dnevni unos kalorija i pasivno trošiti više energije kada ne vježbaju, a piše CNN.

To može zvučati kontradiktorno, ali ova se tendencija vjerojatno javlja jer vježbanje natašte ujutro znači da se vaše tijelo oslanja na pohranjenu mast za energiju, a ne na pohranjenu glukozu iz hrane.

“Općenito, ovo područje istraživanja važno je jer se uvijek traže novi načini za optimizaciju vremena vježbanja”, kaže Lance Walker, koji nije bio uključen u studiju.

Međutim, bez obzira na to jeste li po prirodi ranoranilac ili noćna ptica, rezultati ove studije ne bi vas trebali obeshrabriti da vježbate kad je to najprikladnije ili kad se osjećate najbolje.

Pročitajte: Ove 3 jednostavne jogijske asane pomažu sniziti povišeni kolesterol 

Foto: ArthurHidden, Timm Creative iStock/Getty Images Plus via Getty Images