Ove 3 jednostavne jogijske asane pomažu sniziti povišeni kolesterol

Prostirku u ruke!

by | 12 rujna, 2023
Asane za povišeni kolesterol

Ako imate visoku razinu kolesterola, jedna od promjena životnog stila koju biste mogli razmotriti jest vježbanje joge. Donosimo položaje koji mogu pomoći uravnotežiti razine kolesterola, ali potrebno je biti ustrajan.

Suprotno uvriježenom mišljenju, kolesterol je ključan za normalan rad organizma. Sastavni je dio stanične membrane, ključan je u proizvodnji hormona, uključujući progesteron, estrogen i testosteron, kao i vitamina D.

Iako je koristan za tijelo, previše kolesterola može biti opasno. Blokade krvotoka uzrokovane prekomjernom količinom ovog lipida mogu rezultirati srčanim problemima. Usvajanje zdravijeg načina života, koji uključuje zdravu prehranu, dodatke prehrani i redovitu tjelovježbu, ključno je za kontrolu njegove razine. Jedan od načina da dovedete kolesterol u balans i prevenirate povišenje takozvanog lošeg kolesterola je vježbanje joge.

Pročitajte: 5 jogijskih asana za početnike – transformirat će vaš um i tijelo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Brooke Sorenson (@brsorenson)

3 asane za snižavanje kolesterola

Ovi jednostavni jogijski položaji blagotvorno djeluju na zdravlje kompletnog organizma, a smatra se da pomažu u snižavanju razine kolesterola. Stoga, ako su vaše razine kolesterola granične ili povišene, prostirku u ruke!

Paschimottanasana ili pretklon u sjedu

Ne samo da je dobra za snižavanje povišene razine kolesterola već ova jednostavna asana može pomoći sniziti povišeni tlak i razinu glukoze u krvi.

Asane za povišeni kolesterol

Kako izvesti asanu
Sjednite na pod, a noge ispružite ispred tijela. Natkoljenice i pete pritisnite o pod pa uspravnih leđa pokušajte napraviti pretklon prema naprijed. Ako možete, uhvatite bridove stopala rukama, laktovi neka budu ispruženi. Ako stopala držite samo ispružena, savijte laktove i podignite ih iznad koljena. U položaju se zadržite od jedne do tri minute.

Ardha matsyendrasana ili torzija kralježnice u sjedećem položaju

Kao i svaka torzija, ova asana, osim što blagotvorno djeluje na razine kolesterola u organizmu, dobro utječe na zdravlje cijelog tijela, posebice na rad nadbubrežne žlijezde, jetara, gušterače i bubrega te stimulira probavu i cirkulaciju.

Asane za povišeni kolesterol

Kako izvesti asanu

Postavite sjedne kosti s lijeve strane stopala, a potom desno stopalo položite s vanjske strane lijevog koljena. Uhvatite desno koljeno lijevom rukom a desni dlan, rotirajući torzo i glavu udesno, položite na pod iza desne sjedne kosti. Obje sjedne kosti moraju biti na podu, kralježnica uspravna, prsni koš otvorena, a ramena na istoj razini. Zadržite se u položaju oko minute pa ponovite asanu na suprotnoj strani.

Sarvangasana ili stoj na ramenima

Za nešto iskusnije vježbače, izvanredna asana je stoj na ramenima. Blagotvorno djeluje na štitnu žlijezdu i prirodno snižava povišene razine kolesterola. Izbjegavajte stoj na ramenima za vrijeme menstruacije te ako imate visok tlak, bolesno srce ili ozljedu vratne kralježnice.

Asane za povišeni kolesterol

Kako izvesti asanu
Lezite na leđa i položite dlanove na pod uz bokove. Bradu malo spustite prema prsnoj kosti. Podignite obje noge istovremeno, a leđa poduprite rukama. Težinu tijela rasporedite na ramena i nadlaktice, ne pomičući glavu. Zadržite položaj oko jedne minute, pa kontroliranim pokretima spustite noge. Prvo spustite koljena prema glavi dok noge ne budu paralelne s podom. Dlanove maknite s leđa i položite na pod dok polako spuštate lađe na pod. Konačno, noge, ravne ili savijene u koljenima, polako spustite na pod.

Pročitajte: Sada je dokazano da hodanje i joga mogu smanjiti rizik od širenja jedne bolesti

Foto: brizmaker, fizkes, iStock/Getty Images Plus via Getty Images