5 jogijskih asana za početnike – transformirat će vaš um i tijelo

Jednostavni i opuštajući položaji

by | 30 kolovoza, 2023
Joga za početnike

Čuli ste sve o nevjerojatnim zdravstvenim dobrobitima joge, ali možda se pitate odakle krenuti? Ovo je članak za vas. Donosimo nekoliko pozicija koje možete probati kod kuće, čak i ako niste nikad vježbali jogu.

Ima puno sjajnih razloga zašto uvesti jogu u svoju svakodnevicu razgibavanja i opuštanja. Joga poboljšava mišićni tonus, fleksibilnost i ravnotežu te vam pomaže opustiti se i smanjiti stres, dijelom i zahvaljujući svom prepoznatljivom disanju pranayami. Tu je i niz benefita na fizičkoj i mentanoj razini koje primjećuju svi višegodišnji vježbači joge.

5 asana za jogijske početnike

Ako ste spremni nabaviti svoju prvu prostirku, donosimo pet poza (asana) koje instruktori joge preporučuju početnicima. Kao što ćete primijetiti, lako se izvode, a njihovi su benefiti brojni.

Protiv glavobolje: Balasana ili položaj djeteta

Ovaj jogijski položaj idealan je za opuštanje i istezanje leđa nakon napornog dana s puno sjedenja. Balasana pruža nježno istezanje leđa i ramena i pomaže smirivanju uma, a dobra je i u trenucima kad vas muči glavobolja ili migrena.

Kako napraviti asanu?

Kleknite na pod. Držite prste na nogama skupljenima i raširite koljena što jače možete. Spustite stražnjicu na pete. Izdahnite, nagnite se prema naprijed tako da vam se čelo i prsa naslanjaju na prostirku. Ruke neka budu ispružene naprijed ili uz tijelo, dlanovi okrenuti prema dolje ili prema gore. Dopustite vratu i ramenima da oslobode bilo kakvu napetost.

Protiv umora: Adho Mukha Svanasana ili Pas koji gleda dolje

Još jedna asana za istezanje leđa. Njezini benefiti su brojni: jača mišiće, potiče probavu, energizira potiče cirkulaciju u mozgu, smiruje um te pomaže ublažiti glavobolju.

Kako napraviti asanu?

Kleknite na koljena i oslonite se na ruke. Nožne prste naslonite na pod. Udahnite i podignite bokove. Rukama se oduprite o pod. Istegnite bokove i stražnjicu prema gore. Pokušajte izravnati koljena, pete gurati prema podu, a zdjelicu prema stropu.

Protiv anksioznosti: Virabhadrasana II ili Ratnik II

Ova je pozicija prikladna i za potpune početnike i za napredne vježbače joge. Jača hrabrost, odlučnost i samopouzdanje, a ublažava osjećaj straha i napadaj anksioznosti.

Kako napraviti asanu?

Stanite u raskorak i desno stopalo otvorite udesno. Savijte desno koljeno tako da bude iznad pete. Nikako ne smijete dopustiti da koljeno ode prema naprijed, iznad nožnih prstiju. Lijevo stopalo čvrsto uprite u pod. Podignite ruke u visinu ramena i aktivirajte mišiće ruku. S udahom, izdužite se u torzu, kroz vrh glave, a s izdahom, okrenite glavu udesno.

Za cijelo tijelo: Bitilasana ili Mačka – krava

Preporučuje se svima koji puno sjede jer blagotvorno djeluju na kralježnicu. Istovremeno, pozitivno utječu i na štitnjaču te ublažava grčeve u abdomenu.

Kako napraviti asanu?

Kleknite “na sve četiri” tako da su vam dlanovi okomito u liniji s ramenima, a koljena s kukovima. Udahnite i pogledajte prema gore izvijajući kralježnicu u luk. Uz izdah dlanove i koljena pritisnite na tlo te zaoblite kralježnicu kao mačka.

Za revitalizaciju: Viparita Karani ili noge uza zid

Ova nježna inverzija okrjepljuje i opušta. Idealna je nakon dana hodanja, ali i prije spavanja jer može pomoći lakše zaspati.

Kako napraviti asanu?

Lezite na leđa ispruženih nogu. Po potrebi, ispod zdjelice postavite jastuk, blok ili deku pa podignite noge uvis tako da su okomito u odnosu na tijelo. Raširite ruke na stranu s dlanovima otvorenim prema gore. Alternativno, za jednostavniji položaj, naslonite noge uza zid.

Pročitajte: Brze joga asane za prezaposlene osobe

Foto: Diamond Dogs, fizkes/iStock/Getty Images Plus via Getty Images