Brze joga asane za prezaposlene osobe

by | 1 listopada, 2021

Brze joga asane idealan su izbor za osobe koje nemaju mnogo vremena, a žele biti fizički aktivne.

Svi znamo koliko je za naše zdravlje važno posvetiti vrijeme vježbanju. Međutim, mnogima od nas nedostaje taj luksuz zvan vrijeme.

Osim obveza na poslu, balansiranja između obitelji i prijatelja, kao i kućnih poslova, vrlo malo vremena zapravo imamo za sebe. U cijelom tom kaosu, mnogi od nas zaboravljaju brinuti se o sebi i biti fizički aktivni.

Pa ipak, za ovo postoji rješenje.

Brze joga asane

Joga pomaže u smirivanju uma, duha i tijela, jača mišiće, poboljšava držanje, koordinaciju pokreta, koncentraciju… Sasvim dovoljno razloga da je prakticiramo svaki dan, čak i kad nemamo vremena.

Ove asane možete raditi bilo gdje – ujutro prije posla, pa čak i na pauzama, u uredu ili hodniku tvrtke. Kad uistinu nemate vremena, ovo su poze joge koje možete napraviti. A otkrivamo vam i koji su beneficiji svake od preporučenih asana. (Pročitajte: Što je kundalini joga i kako ona utječe na naše tijelo i um?)

Lotus poza

Ova jednostavna asana može se napraviti za nekoliko minuta (čak i na podu ureda). A beneficiji su brojni, od otvaranja kukova, preko istezanja zglobova, do povećanja budnosti.

Uttanasana

Ne morate se saviti skroz ako niste fizički spremni. Ali za nekoliko minuta stimulirat ćete rad bubrega, jetre i probavnog sustava. Uz to, istegnut ćete tijelo, ukloniti umor i glavobolju.

Leptir poza

Ova asana pomaže radu unutrašnjih organa, osobito srca. Poboljšava cirkulaciju, a uz to istežete mišiće i podižete razinu energije.

(Pročitajte: Joga za oči – bolji vid i smanjenje stresa ili uzaludna vježba?)

Navasana

Za kratko vrijeme koliko ćete biti u ovoj asani, istegnut ćete mišiće, poboljšati rad štitnjače i organa za probavu.

Orao poza

Ova poza pomaže u poboljšanju cirkulacije, budnosti i koncentracije. Uz to, jača ruke, koljena, noge i zglobove.

(Pročitajte: Naučite kako vam joga može pomoći u liječenju trauma i bolnih iskustava)

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski za lepotaizdravlje.rs
Foto: LightFieldStudios/iStock/Getty via Guliver