Može li hodanje zamijeniti svakodnevnu vježbu?

by | 22 prosinca, 2022
hodanje, aktivnost

Kad govorite o vježbanju, vjerojatno najprije pomislite na prave vježbe, teretanu, treninge. Međutim, hodanje i šetnja također su dio vježbe koji mogu poboljšati srčanožilnu kondiciju. Hodanje je posljednjih godina izrazito popularno iz razloga jer je to jedan od najpristupačnijih oblika vježbanja za većinu ljudi i prikladan za bilo koju fazu života i životnu dob, kako ističe Joanna Hall, osnivačica Walk Activea.

Kako hodanje poboljšava kondiciju?

Hodanje će pomoći da budete u kondiciji i formi. Kerry Dixon, osnivačica The Athlete Method govori da će upravo hodanje poboljšati vašu mentalnu kondiciju. Istraživanje je pokazalo da su mnogi šetači imali manji rizik od hipertenzije, visokog kolesterola i dijabetesa jer hodanje se karakterizira kao održiva aktivnost. Također, hodanje izaziva manje stresa, što dodatno poboljšava mentalnu i fizičku korist.

Intenzitet hodanja kao vježba

Za hodanje je ključna tehnika koju odabirete sami prema sebi. Hodanje određenim tempom barem tri puta tjedno može dovesti i do gubitka kilograma, ali i do poboljšanja zdravlja. Brzim tempom u kombinaciji sa zdravom prehranom omogućit ćete gubitak masnog tkiva. (Pročitajte: Hodanjem možete skinuti kilograme, ali samo ako znate kako)

Brzo hodanje (engl. power walking) možete postupno uvoditi u svoj ritam, a ako vam odgovara, prakticirajte ga što češće. Ako k tome dodate savladavanje različitih terena, dodatno ćete oblikovati svoje mišiće i pojačati sagorijevanje kalorija.

U svakom slučaju, hodanje je aktivnost koja je nezamjenjiva i jednostavno nema loših stvari koje hodanje donosi. Slušajte svoje tijelo i usmjerite intenzitet i tempo hodanja prema tome kako se osjećate. (Pročitajte: Jednostavni načini za više kretanja i lakše skidanje masnoća i kilograma)

FOTO: Daniel Reche/Pexels

Tagovi: