9 načina na koje vam tijelo govori da ste pod prevelikim stresom

by | 4 ožujka, 2021

Poznato je kako kronični stres utječe loše na čovjekov um i mentalno zdravlje. No jednako tako može utjecati i na tijelo, i to na različite načine.

Fizički, odnosno vidljivi i opipljivi simptomi kroničnog stresa mogu varirati od osobe do osobe. Nekome će stres prouzročiti opadanje kose, dok će se nekome odraziti na kožu ili probleme s probavom. U nastavku ćete pronaći nekoliko znakova i promjena na tijelu koje ukazuju na problem sa stresom koji trebate riješiti.

9 načina na koje vam tijelo govori da ste pod prevelikim stresom

Promjene kilaže

Ako ste u posljednje vrijeme primijetili kako kilogrami rastu, a ne mijenjate navike jedenja, uzrok tomu može se kriti u stresu. Stres podiže razinu kortizola, koji izaziva osjećaj gladi, ali i zadržava kalorije.

Opadanje kose

Opadanje kose čest je simptom kroničnog, dugotrajnog te iznimno jakog stresa. Jedna stresna situacija neće vas koštati gubitka kose. No ako ste neprestano izloženi stresu te ako ne činite ništa po pitanju smanjenja istog, kosa vam zasigurno opada zbog toga.

Akne

Lučenje kortizola uzrokuje i pojavu cističnih akni, odnosno potkožnih akni koje su nastale duboko u koži, a na površini su crvene, upaljene i pune gnoja. Uglavnom se na licu pojavljuju u skupinama, a nećete ih se riješiti čišćenjem i njegom, nego ponajprije smanjenjem stresa. (Pročitajte: Pod stresom ste već rano ujutro? Postoji jednostavan način na koji si možete pomoći)

Problemi s probavom

Znanstveno je dokazano da probava ima utjecaj na mentalno zdravlje i obratno. Dakle, sve ono što nam se događa u glavi, mislima te emocijama itekako utječe na našu probavu. Mučnina, nadutost, povraćanje, vjetrovi, zatvor te dijareja mogu ukazivati na problem sa stresom.

Bolovi

Neobjašnjivi bolovi u tijelu kojima se ne može pronaći uzročnik uglavnom dolaze zbog stresa, a jedni od najčešćih su glavobolja, bolovi u ramenima, vratu te gornjem dijelu leđa.

Problemi sa spavanjem

Stres je jedan od najvećih uzročnika poremećaja spavanja. Stresne situacije, koje nas “tjeraju” da budemo zatočeni u vlastitom umu i mislima, remete naš san i time donose mnoge zdravstvene probleme sa sobom. Bez redovitog i kvalitetnog sna ne možemo voditi normalan život.

Pogoršanje postojećih problema

Kronični zdravstveni problemi poput kožnih upala te autoimunih bolesti mogu se pogoršati zbog stresnih situacija te osobito kroničnog stresa. Ako već imate neku kroničnu bolest, morate biti svjesni toga da vam (kronični) stres nije opcija. (Pročitajte: 5 načina za svladavanje stresa, teških emocija i nemotiviranosti)

Neredoviti ciklus

Prevelika razina kortizola u organizmu može utjecati na ostale hormone te time uzrokovati neredovite menstruacije ili pojavu menstruacija više puta u mjesec dana.

Pad imuniteta

Istraživanja su pokazala da stres utječe loše na imunološki sustav te da je uzročnik mnogih bolesti. Što je stres dugotrajniji i veći, imunitet je ugroženiji, a više opada kod osoba koje su stare ili pate od kroničnih bolesti.

Foto: Romina Farías/Unsplash