Pod stresom ste već rano ujutro? Postoji jednostavan način na koji si možete pomoći

by | 7 siječnja, 2021
stres rano ujutro

Buđenje i ustajanje iz toplog kreveta ususret nervozi i stresu poznat je i, nažalost, čest scenarij modernog načina života. Takav početak dana zna biti izuzetno frustrirajuć.

No kako i ne bi bio, kad jutro treba predstavljati tišinu, energiju i miran temelj na kojem ćemo graditi ostatak dana. Obučeno u miris omiljenog čaja ili kave, ukusnog i bogatog doručka te pozitivnih misli za ljepši početak dana, jutro je ono čemu bismo se trebali veseliti svake večeri iznova. No kad navedeno ruho zamijenimo stresom, anksioznošću i nervozom, jutro vrlo brzo postaje najomraženiji dio dana.

Biohaker Dave Asprey otkrio je jednostavan trik kojim možemo izbjeći takav scenarij u nedavnoj epizodi MBG podcasta. Sve što trebate napraviti jest popiti vodu u koju ste dodali prstohvat himalajske soli. Asprey napominje kako je ujutro razina kortizola (takozvanog hormona stresa) najviša zato što bi nam trebala dati energiju za početak dana. No s obzirom na to da se većina ljudi danas bori sa stresom koji je postao njihov životni suputnik, kortizol ujutro često povisi razinu stresa pa mnogim ljudima jutro postaje najstresniji dio dana.

Unos slane vode u organizam natašte snizit će razinu kortizola u krvi te vas samim time smiriti. Ono što Asprey napominje je to da nikako ne popijete velike količine zasoljene vode jer možete dobiti neželjeni učinak. Isto tako, preporučuje da sol koju stavite u vodu bude visokokvalitetna, poput himalajske ili kvalitetnije morske soli. Nemojte zaboraviti na zdrav doručak bogat proteinima te jutro pokušajte započeti što mirnije, bez društvenih mreža, interneta i medija, uz pozitivne misli, afirmacije i mantre te jutarnje zahvalnosti.

Foto: Iris Juana/Unsplash