Jeste li znali da je hodanje zdravije od trčanja?

by | 12 studenoga, 2020

Ono vraća energiju, popravlja raspoloženje, utječe na bolji san, ublažava psihološku žudnju za hranom, budi kreativnost, povećava produktivnost, jača mišiće i imunitet… Toliko benefita, a samo jedna, i to tako jednostavna, aktivnost – hodanje!

Naravno, dovoljno je da izađete van i da hodate – i već ste učinili vrlo značajnu stvar za potrošnju kalorija i zdravlje svog srca, ali ako uz to prilagodite brzinu, stegnete mišiće i potražite neravan teren, s uzbrdicama i nizbrdicama, dodatno ćete aktivirati glavne mišićne skupine i radit ćete na njihovom jačanju. Kad sve to upotpunite još i meditativnim elementom, šetnja će vam popraviti raspoloženje, razbistriti misli, a čak vam može pomoći i da bolje spavate. U nastavku pročitajte zbog čega je to hodanje zdravije nego trčanje.

BOLJE ZA SRCE
Osobe koje svakodnevno trče tempom 10 km/h ili brže izložene su zapravo istom riziku od srčanih bolesti kao i one sa sjedalačkim životnim stilom. Međutim, kretanje lakšim tempom, poput brzog hodanja ili laganog joginga, u trajanju od sat do dva i pol sata tjedno, može smanjiti rizik za 25 posto. Kad malo bolje razmislite, to je svega pola sata dnevno tijekom radnih dana!

BOLJE ZA IMUNITET
Trčanje intenzivnim tempom u dužim vremenskim intervalima, kao i druge intenzivne fizičke aktivnosti, podižu nivo određenih upalnih proteina, što negativno utječe na imunološki sustav. Još jedan razlog da usporite: tijekom jednog istraživanja, rizik od hipertenzije, dijabetesa, povišenog kolesterola, dijabetesa i srčanih bolesti bio je niži kod osoba koje su primjenjivale brzo hodanje u odnosu na trkače.

BOLJE ZA APETIT
Trčanje troši veći broj kalorija, međutim – veća je i vjerojatnost da će stimulirati apetit. Istraživanja pokazuju da nas intenzivni treninzi učiniti jako gladnima, te da se ne zadovoljimo uobičajenim porcijama hrane. Ova pojava nije toliko uobičajena nakon hodanja.

Foto: Unsplash