Koji je uzrok boli u srednjem dijelu leđa i kako si pomoći?

Svatko se barem jednom u životu imao prilike susresti s ovom neugodnom boli

by | 6 studenoga, 2022
Bol u srednjem dijelu leđa

Kako postoji toliko mišićnih skupina u sredini leđa, postoji mnogo razloga da se situacija zakomplicira. Neovisno o tome jeste li se istegnuli tijekom spavanja ili dok ste igrali odbojku s prijateljima – bol u sredini leđa zasigurno vam se barem jednom dogodila.

Ovi mišići uključuju romboide – između lopatica – koji igraju važnu ulogu u stabilizaciji lopatice tijekom pokreta gornjeg dijela tijela. Osim toga, tu su i mišići koji stabiliziraju kralježnicu, interkostalni mišići koji sjede između rebara i pomiču se pri udisanju i izdisaju i dijafragma – primarni mišić za disanje.

Pročitajte više… Bolovi u donjem dijelu leđa i umor u kukovima mogu biti alarmantni znakovi slabosti

Svi ti mišići mogu postati zategnuti iz raznih razloga. Dugotrajno sjedenje, navika da ste pogrbljeni ili pak neispravno dižete utege. No ono što je sigurno jest to da se na bol upravo na tom dijelu tijela žale osobe na uredskim poslovima, žene s velikim grudima ili lošim grudnjacima.

Osim fizičkih razloga, mogu biti i oni psihički. Naime, zanimljivo je da stres može biti veliki faktor kad je riječ o bolovima u srednjem dijelu leđa. Kad se osjećamo preopterećeno, mišići nam se napinju i ramena se podižu, ali također mijenjamo svoje obrasce disanja. Samo disanje u gornji dio prsa može značiti da dijafragma nije pravilno zahvaćena i često može dovesti do boli u srednjem dijelu leđa.

Kako ublažiti bolove u sredini leđa?

Rješenje nije tako jednostavno. Ako vam je srednji dio leđa ograničen, to će imati jak učinak na donji dio leđa. Stoga je vrlo važno otići stručnjaku koji će liječiti problem prije nego što uznapreduje ili potraje i postane kroničan. Također, potrebno je iskljčiti nešto ozbiljnije, poput prijeloma. Lopte za masažu jednostavno je za pronaći na našem tržištu, a idealno je početi s mekanijom, poput ove.

Pročitajte više… Najbolja prirodna rješenja za bolna leđa

Općenito, jačanje leđa važno je kako bi se izbjeglo klonulo držanje – kao i održavanje dobrih obrazaca disanja i niske razine stresa (što naravno, već znate). No evo jedne vježbe koja vam može pomoći.

Isprobajte vježbu pomoću lopte za masažu

Loptu za masažu ili pak samo tenisku lopticu stavite između svojih lopatica i kotrljajte je gore-dolje uza zid kako bi ušla u mišiće srednjeg dijela leđa. Riječ je o fantastičnoj tehnici, koja smanjuje napetost koja se nakuplja između lopatica.

 

 

Foto: Unsplash