Najbolja prirodna rješenja za bolna leđa

by | 15 studenoga, 2020

Uz vježbe istezanja kojima se jačaju mišići koji drže kralježnicu, preporučuju se redovite šetnje, planinarenje, brzo hodanje te plivanje, kao i skidanje viška kilograma.

Australski znanstvenici objavili su studiju o tome kako vježbanje uz pomoć videoigara može umanjiti bolove. U studiji koja je obuhvatila 60 ljudi u dobi od 67 godina, ispitanici su tri puta tjedno vježbali uz popularnu konzolu za videoigre Wii. Radili su s programima za tjelovježbu, vježbe istezanja, snage, te aerobne vježbe.

Nakon osam tjedana kod svih ispitanika bol se umanjila za 30 posto u odnosu na početak vježbanja te su svi povećali pokretljivost. Posebno je važno što su ispitanici vježbali kod kuće te su imali slobodu odabrati kad i koliko žele vježbati.

“Napredak koji su ispitanici postigli vježbajući bez fizioterapeuta jednak je rezultatima koji se postižu na redovitoj fizioterapiji”, rekao je jedan od voditelja studije, dr. Joshua Zadro. Ovi rezultati pokazuju, kako ističe, na koji način tehnologija može olakšati liječenje.

Uz vježbe istezanja kojima se jačaju mišići koji drže kralježnicu, preporučuju se redovite šetnje, planinarenje, brzo hodanje te plivanje. Svakako nastojite skinuti višak kilograma jer oni mogu značajno opteretiti kralježnicu. Pretili ljudi, osim za bol u leđima, imaju povećani rizik za bol u zglobovima te bol i napetost u mišićima.

Pet prirodnih rješenja kod bolnih leđa:

Topli oblog

Tonikom od lavande, mente i arnike namočite komad tkanine pa stavite na bolno mjesto i dodatno pokrijte suhom dekicom. Mentol anestezira bol, lavanda opušta, a arnika potiče cirkulaciju.

Umirujuća lavanda

Majka među eteričnim uljima, lavanda (Lavandula angustifolia), djeluje kao dobar spazmolitik, blagi sedativ, hipotenziv, blagi analgetik te ima protuupalno djelovanje.

Gorka naranča

Petitgrain (list) gorke naranče je eterično ulje koje djeluje opuštajuće na mišiće te pouzdano otklanja svu emocionalnu napetost koju su stvorila napeta ramena i leđa.

Gel za masažu

Gel od mente, mentola, kamfora, ružmarina i borovice odličan je protiv bolova i ukočenosti te potiče cirkulaciju. Utrljajte dva puta dnevno.

Ulje lovora

Eterično ulje lovora ima protuupalno i analgetsko djelovanje na mišićno-koštani sustav, a nezamjenjivo je u terapiji jakih bolova. Pomaže kod mišićnih spazama, pa čak i artritisa.

IZVOR: 24SATA.HR

Tagovi: