Ovih šest suplemenata neučinkovito je u smanjenju razine kolesterola u krvi

by | 10 studenoga, 2022
suplementi i kolesterol

Studija je testirala uobičajenu zabludu da suplementi imaju prednosti u odnosu na lijekove na recept kao što su statini. Sudionici koji su uzimali niske doze statina umjesto dodataka tijekom studije smanjili su ukupni kolesterol za 24 % i smanjili trigliceride u krvi za 19 %, prema sažetku American Heart Association.

“Ako uzimate dodatke bez recepta za zdravlje srca ili za snižavanje razine kolesterola, trebali biste ponovno razmisliti”, rekao je autor studije Luke Laffin, MD, s Klinike Cleveland u priopćenju za javnost. “Nažalost, mnogi potrošači u SAD-u vjeruju da su dodaci kolesterolu sigurniji od lijekova na recept i vjeruju da su dodaci jednako učinkoviti ili učinkovitiji od statina.”

Istraživanje je objavljeno u Journal of the American College of Cardiology i istovremeno predstavljeno na znanstvenim sjednicama American Heart Association Scientific Sessions 2022. u Chicagu.

Studija je uključila 190 odraslih osoba u dobi od 40 do 75 godina koje su imale povećani rizik od aterosklerotske kardiovaskularne bolesti, što je nakupljanje kolesterolskog plaka u arterijama. Sudionicima je nasumično dodijeljeno da uzimaju jedno od sljedećeg tijekom 28 dana: placebo, 5mg statina ili jedan od dodataka prehrani. Nakon 28 dana izmjerena im je razina LDL kolesterola u krvi.

Osobe koje su uzimale placebo tabletu i bilo koji od navedenih suplemenata nisu imali promijenjenu razinu LDL kolesterola u krvi, dok se razina smanjila za 38 posto kod osoba koje su uzimale statine.

U novom istraživanju ispitana je djelotvornost šest popularnih suplemenata koje osobe uzimaju u svrhu smanjenja kolesterola u krvi: ribljeg ulja, češnjaka, cimeta, kurkume, biljnih sterola i crvene riže.

Koliko su dodaci prehrani za kolesterol pouzdani?

Studija je također pokazala da dodatak prehrani češnjaka značajno povećava LDL kolesterol u usporedbi s placebom.
“Iako postoje prethodne studije koje pokazuju da dodaci dodacima crvenoj riži i biljnom sterolu mogu smanjiti LDL kolesterol, nalazi našeg istraživanja naglašavaju da sadržaj ovih dodataka prehrani može varirati. Stoga ne proizvode dosljedno smanjenje kolesterola,” rekao je Laffin.
Ova studija šalje važnu javnozdravstvenu poruku da dodaci prehrani koji se obično uzimaju za “zdravlje kolesterola” ili “zdravlje srca” vjerojatno neće imati značajan utjecaj na razine kolesterola.
Foto: paulynn iStock/Getty Images Plus via Getty Images