Jamu sok: Koje su zdravstvene koristi sve popularnijeg napitka?

by | 11 lipnja, 2022
jamu

Jamu sok postaje sve popularnije piće, a nas je zanimalo koje su sve njegove zdravstvene koristi.

Sok od jamua je prirodna i antiupalni tonik koji ima brojne potencijalne zdravstvene beneficije, uključujući i poboljšanje probave, kao i smanjenje boli.

Iako je ovaj sok kod nas relativno nov pojam, on je dio indonežanske kulture već stoljećima i igra glavnu ulogu u svakodnevnom režimu prehrane. Može se raditi od mješavine korijena raznih biljaka, kao i od cvijeća te začina poput meda, đumbira i kurkume.

Što je jamu sok?

U pitanju je tradicionalno indonežansko piće koje se, u najvećem broju slučajeva, radi od cimeta, kardamoma, djeteline, korijena đumbira, kurkume i muškatnog oraščića. Zaslađuje se medom ili šećerom, a umjesto korijena đumbira, ponekad se dodaje đumbir u prahu. Boja varira i može biti tamna, ili svijetla, ovisno o sastojcima koji se koriste u samoj pripremi.

Povijest jamu soka

Jamu je prastaro indonežansko piće i predstavlja dio indonežanske biljne kulture već stoljećima. Indonezija je bila centar trgovine između Arapa, Indijaca i Kineza, pa tijekom stoljeća, i sok od jamua postao je dio režima prehrane brojnih azijskih naroda.

U Indoneziji, jamu je više od jednostavnog pića. Osim toga što ima zdravstvene koristi, on je bio i komunikacijska veza među ljudima. Jamu je postao neophodnost, a ne luksuz.

Odnedavno, jamu sok je postao popularan i van azijskih granica, te ga poslužuju mnogi restorani, posebice na Baliju. Indonežanska vlada nastoji podržati širenje popularnosti ovog pića.

jamu sok recept

Zdravstvene koristi jamu soka

Antiupalna djelovanja
Jamu se radi od različitih antiupalnih namirnica, uključujući i đumbir, koji sadrži antiupalne sastojke. Samim time, ovaj sok jača imunitet.

Antioksidansi
Od sastojaka u ovom slučaju prednjači kurkuma, koja smanjuje upale i sprečava štetu nastalu oksidativnim stresom.

Antiviralna svojstva
Đumbir sadrži i prirodne antiviralne sastojke koji sprječavaju da virusi uđu u stanice. Također, đumbir pomaže i kod mučnina, smanjenja nadutosti i poboljšava probavu.

Elektroliti
Nezaslađena kokosova voda, koja je dio soka od jamua, bogata je kalijem, važnim mineralom, ali i elektrolitima, koji hidriraju tijelo. Sam kalij pomaže u boljoj funkciji živaca i mišića, te smanjuje grčeve i bol.

Antibakterijska svojstva
Med, kojim se ovaj sok zaslađuje, sadrži prirodne antibakterijske komponente, a pomaže i kod problema s organima za probavu. Isto tako, smanjuje i upale u samom organizmu.

Kako se radi jamu sok?

Sastojci
125 grama svježe kurkume
20 grama đumbira (naribanog ili u prahu)
prstohvat crnog papra
2 čajne žlice limuna (ili limete)
2 čajne žlice meda (ili drugog zaslađivača)
4 šalice kokosove vode

Način pripreme:
Pomiješajte sve sastojke i uživajte u ovom napitku!

Pročitajte: Ovo je napitak broj 1 za usporavanje starenja, prema dijetetičarima

 

Tekst: Aleksandra Dudvarski, lepotaizdravlje.rs
Foto: galitskaya, Svetlana-Cherruty/iStock/Getty Images Plus