Ovo je napitak broj 1 za usporavanje starenja, prema dijetetičarima

Zdravstvene prednosti ovog čaja ne stignu se pobrojiti

by | 24 siječnja, 2022
Zeleni čaj

Starenje je prirodan proces kroz koji svi prolaze – i ne moramo ga pokušavati spriječiti, no u redu je tražiti zdrave načine kako usporiti ili ublažiti taj proces. Na primjer, Mayo Clinic primjećuje da stvari kao što su tjelovježba, miran san, smanjenje stresa i zdrava prehrana mogu pomoći u usporavanju procesa starenja. No, pomaže i eliminiranje određenih napitaka u prevelikoj mjeri (poput alkohola), dok je jedno od najboljih pića za usporavanje starenja – dobra stara šalica zelenog čaja!

Pročitajte više: Može li vam zeleni čaj pomoći pri skidanju kilograma?

Zeleni čaj je možda jedno od najzdravijih pića na svijetu budući da istraživanja pokazuju kako može pomoći ubrzati metabolizam, smanjiti rizik od određenih karcinoma i poboljšati kognitivno zdravlje. I također, zeleni čaj također može pomoći u usporavanju procesa starenja.

Kako zeleni čaj pomaže u usporavanju procesa starenja?

Zeleni čaj prepun je antioksidanasa zvanih polifenoli, koji imaju brojne zdravstvene prednosti koje uključuju promicanje imunološkog sustava (sprječavanje bolesti), smanjenje upala, stimuliranje proizvodnje kolagena, što pomaže u tome da koža izgleda mlađe. Isto tako, poznato je da polifenoli pomažu u borbi protiv raznih bolesti poput srčanih bolesti i dijabetesa.

Zeleni čaj

Prema pregledu objavljenom u američkom časopisu Nutrients, zeleni čaj sadrži najvišu razinu polifenola od bilo kojeg drugog čaja, s oko 30 % čaja koji dolazi od polifenolnih antioksidanasa! Dok mnoge vrste čaja mogu potaknuti zdravo starenje, zeleni čaj je vaš najbolji izbor za dobivanje dugog popisa zdravstvenih prednosti.

Pročitajte više: Zdravo starenje? Evo nekoliko navika za kvalitetnije zrelije životno doba

Koliko je zelenog čaja dovoljno?

Nemojte ga piti više od dvije šalice dnevno, pogotovo ako ste skloni tjeskobi ili tremi. Svi čajevi sadrže teine koji mogu pogoršati povezane simptome, stoga je važno pratiti konzumaciju kofeina uz zeleni čaj. Ako ste navikli piti kavu, kofein u zelenom čaju možda neće toliko utjecati na vas, ali pridržavajte se umjerene količine.

 

Foto: Roxiller/iStock/Getty Images Plus via Getty Images; Unsplash