Zdravo starenje? Evo nekoliko navika za kvalitetnije zrelije životno doba

Iako je genetika vrlo važna, postoji nekolicina navika koje možete ukomponirati u svakodnevicu kako biste zrelije životno doba dočekali zdravo i poletno

by | 8 lipnja, 2021

Faktori poput vježbanja, prehrane, pa čak i stava mogu biti jednako važni kao i genetika kad je u pitanju dugotrajno i graciozno starenje. Znamo jako dobro da starenje donosi prirodne promjene koje utječu na gotovo svaki dio vašeg tijela – uključujući kosu, kožu, srce, mišiće, mozak i još puno toga.

Kako odrastamo, doživljavamo sve veći broj glavnih životnih promjena, uključujući prijelaze u karijeri i mirovinu, odlazak djece od kuće, gubitak voljenih, a tu su i tjelesni i zdravstveni izazovi – pa čak i gubitak neovisnosti. Način na koji se nosimo i rastemo iz ovih promjena često je ključ zdravog starenja. Suočavanje s promjenama teško je u bilo kojoj dobi i prirodno je osjećati gubitke koje doživljavate. Međutim, uravnotežujući osjećaj gubitka s pozitivnim čimbenicima, možete ostati zdravi i nastaviti se otkrivati ​​dok prolazite kroz značajne godine od 60, 70, 80 i više.

Uz učenje prilagodbe promjenama, zdravo starenje znači i pronalaženje novih stvari u kojima uživate, fizička i socijalna aktivnost te osjećaj povezanosti sa zajednicom i voljenima, a ne smiju se izolirati niti predrasude kad je riječ o starenju. Pružanje šanse za dobro starenje može biti jednako jednostavno kao usvajanje zdravih, ali i laganih navika, koje će pomoći u održavanju tjelesnog i emocionalnog zdravlja.

Nekoliko navika za kvalitetnije zrelije životno doba:

Pokušajte imati pozitivan stav

Osobe koje razmišljaju o starijoj dobi na način da su konačno slobodni uživati bez svakodnevnog odlaska na posao, kao i da su tada najmudriji, imaju više od 40 posto veće šanse za oporavak od invaliditeta od onih koji starenje smatraju sinonimom bespomoćnosti ili beskorisnosti, navodi The Journal of American Medical Association. Pozitivan stav nevjerojatno puno utječe na psihofizičko stanje, a unatoč tome što je nekad teško gledati na sunčani način, važno je polaganim koracima mijenjati perspektivu.

Hranite se raznovrsno

Kvalitetna prehrana ima glavnu ulogu u starenju vašeg tijela. Sjajan primjer za to je mediteranska prehrana, koju su američke vijesti i svjetski izvještaj treću godinu zaredom proglasile najboljom cjelovitom prehranom u 2020. godini. To je prehrana bogata hranjivim sastojcima, biljnom hranom, cjelovitim žitaricama, orašastim plodovima, plodovima mora i zdravim masnoćama – a čak vam omogućuje i uživanje u crnom vinu (umjereno). Mediteranska prehrana uključuje konzumaciju ribe dva puta tjedno, uz smanjenje prekomjernog unosa soli. Istraživanja pokazuju da ova vrsta prehrane može pomoći u dobnom starenju sprječavajući srčani udar, moždani udar i prijevremenu smrt. Također, vrlo je važno ne prejedati se – jedite dok ste zadovoljni pojedenim, a ne prepuni.

Više se krećite

Ostati aktivan vitalni je dio dobrog starenja. Prosječna žena može izgubiti 23 posto svoje mišićne mase u dobi između 30 i 70 godina, kako tvrdi fiziolog vježbanja Fabio Comana, fakultetski instruktor na Nacionalnoj akademiji sportske medicine. Održavanje kondicije može također smanjiti gubitak pamćenja, prema studiji objavljenoj u časopisu Frontiers in Aging Neuroscience. Osim toga, Alzheimerova bolest čini otprilike 60 do 70 posto svih slučajeva demencije, a povećana tjelesna aktivnost može smanjiti ovu statistiku za 25 posto. To je zato što vježbanje jača hipokampus, područje mozga povezano s učenjem i radnom memorijom.

Spavajte dovoljno

Sad ćemo zvučati kao papigice – potrebno vam je sedam do devet sati sna svake noći. No jeste li znali da je kronično nedovoljno spavanje povezano s većim rizikom od stanja poput pretilosti, Alzheimerove bolesti, bolesti srca, depresije i dijabetesa? Ispostavilo se da beauty sleep nije mit. Tijekom spavanja vaše tijelo oslobađa hormon rasta koji pomaže u obnavljanju kolagena i elastina, bitnih gradivnih dijelova mlade, zdrave kože, a san ima veze s ubrzanim starenjem mozga. Dakle, spavajte!

Družite se

Održavanje odnosa s ljudima vrlo je važna stvar. Provođenje vremena s prijateljima i rodbinom nije samo zabava nego vam može pomoći da živite duže. Pokazalo se da oni s jakim socijalnim vezama imaju 50 posto veće šanse da žive duže od onih s lošim ili nedovoljnim odnosima s ljudima.

Štitite se od sunca

Previše vremena na suncu može uzrokovati bore, a melanom da ne spominjemo. Rješenje? Svakodnevno nanošenje kreme za sunčanje s UVA i UVB zaštitom. Ako nemate ovu naviku, usvojite je već danas, tijelo će vam biti zahvalno.

 

Foto: Unsplash