Koristite hidratantni losion, ali je vaša koža i dalje suha? Krivac se možda krije u ovih 6 neočekivanih razloga

Što učiniti kad krema ne pomaže

by | 11 studenoga, 2022
Razlozi dehidracije kože zimi

Dva su tipa žena. Prve ritualno nanose losion od glave do pete nakon svakog tuširanja, dok se druge zadovolje brzim nanošenjem hidratantne kreme na dekolte i potkoljenice u posebnim prigodama. Nažalost, suha koža koja se povremeno peruta ili svrbi može podjednako utjecati na oba tipa žena.

I vrijeme je na lošem glasu. Kad je prevruće, koža nam je suha i iscrpljena, a kad je prehladno, koža je i dalje dehidrirana. Dodajte u kombinaciju centralno grijanje koje isušuje zrak, i nije ni čudo da stalno imamo problema s kožom.

No ovi čimbenici mogu zasjeniti prave razloge suhoće kože. Ako vam se čini da ni ekstrabogata krema za tijelo ne zadovoljava žeđ vaše kože, možda je vrijeme da istražite druge uzroke kako biste je vratili “u formu“.

Razlozi suhe kože

1. Predugo se zadržavate pod vrućim tušem

Kad je vani hladno, može biti primamljivo podići temperaturu vode kod tuširanja, ali ovaj kratki užitak loše utječe na vašu kožu. Pretjerano topla voda, u kombinaciji s gelom za tuširanje (koji može sadržavati isušujuće sastojke), s kože uklanjanja njezin prirodni zaštitni sloj. Kad je barijera kože narušena, koža je sklonija suhoći, crvenilu, iritacijama i svrbežu. Situacija se pogoršava ako kratko tuširanje mijenjate za dugotrajno izležavanje u vrućim kupkama.

Rješenje? Dovoljno je smanjiti temperaturu vodu ili se tuširati što kraće (najviše deset minuta), a ako ne možete zamisliti dan bez kupke, u vodu dodajte  nekoliko kapi ulja. Također, pazite da gel za tuširanje koristite samo na “strateškim mjestima“ i da hidrirate kožu losionom odmah nakon tuširanja.

2. Zrak u prostoriji u kojoj boravite nije dovoljno vlažan

Centralno ili grijanje klima-uređajem crpi vlagu iz zraka jednako kao i iz vaše kože. Na radijator pokušajte staviti zdjelice s vodom ili uložite u ovlaživač zraka – na taj način vlaga će se vratiti u zrak i vaša koža može ponovno zablistati.

3. Prestali ste jesti voće i povrće

Nedostatak voća i povrća u prehrani može štetno utjecati na vašu kožu. Ono što jedemo ima golemi učinak na mehanizme koji su povezani sa starenjem. Primjerice, rafinirani se šećeri povezuju s procesom glikolizacije, koji oštećuje kolagen i elastin, dok, s druge strane, voće bogato vitaminom C potiče proizvodnju kolagena koji je neophodan za zdravlje i mladolikost vaše kože.

4. Koristite kreme čija je formula “preteška“

Mnogi od nas odgovaraju na suhu kožu nanošenjem bogatije i masnije hidratantne kreme, ali to može napraviti više štete nego koristi. Gusta i masna hidratantna sredstva mogu oslabiti funkciju barijere kože i promijeniti njezinu prirodnu sposobnost samohidracije. Koža tada postaje ovisna o kremama. Radije za njegu tijela koristite brzo upijajuće ulje, a za lice hidratantni serum i hidratantnu kremu lagane teksture te je nemojte nanositi u debelom sloju.

5. Ne pijete dovoljno vode

Premda se svi beauty stručnjaci ne slažu po pitanju hidracije kože pijenjem vode, većina i dalje smatra da je H20 jednako važan za vlaženje kože iznutra kao što to čini hidratantna krema izvana. Recept je jednostavan – dvije do tri litre vode na dan (ovisno o vašem stilu života), a ne čaja, kave, soka ili alkohola, koji zapravo dehidrira tijelo.

6. Prekomjerno perete ruke

Od pandemije, stekli smo naviku češćeg pranja ruku i korištenja sredstva za dezinfekciju s visokim postotkom alkohola. Približavanjem sezone gripe, češće pranje ruku trebala bi ostati dobra navika ali kako ona može uzrokovati gubitak vlažnosti kože, odlučite se za nježnije, a još uvijek učinkovite opcije, i ne zaboravite nakon pranja ruke namazati kremom za ruke.

Pročitajte: Pronašli smo fantastične hidratantne kreme za lice – do 100 kuna

Foto: iStock/Getty Images Plus