Ovo ulje hidrira i smiruje kožu, a stručnjaci ga smatraju čudesnim

by | 8 listopada, 2022
moringa

Je li vaš kupaonski ormarić pun različitih bočica i posudica s kozmetičkim proizvodima? Imate li svoj omiljeni za hidraciju, izbjeljivanje, protiv bora, za izgradnju kolagena… A sada zamislite da sve ove efekte dobijete iz jedne jedine bočice. Čini se da je to moguće – i to pomoću moringa ulja.

Što je moringa ulje?

To je ulje koje se dobiva iz biljke moringe zastupljene na Himalaji. Ulje je bogato omega masnim kiselinama i antioksidansima, koji umiruju i štite kožu. Antioksidansi djeluju kao prirodni konzervansi, čineći ga stabilnim uljem otpornim na toplinu, što mu daje duži rok trajanja. Sjeme drveta moringe također je bogato oleinskom kiselinom, još jednom masnom kiselinom, a bogato je i palmitoleinskom i linolnom kiselinom, vitaminima A i C.

Sjemenke mornige sadrže oko 40 posto ulja, koje ima puno triglicerida oleinske kiseline i zbog toga se često uspoređuje s maslinovim uljem. Ono, kako tvrde dermatolozi, poboljšava teksturu kože jer sadrži i moćne antioksidativne tokoferole – poput vitamina E. Moringa ulje nalazi se u brojnim kozmetičkim proizvodima zbog svojih hidratantnih i emolijentnih svojstava.

Prednosti ulja moringe za kožu

Hidrira kožu: Moringa ulje sadrži 40 posto mononezasićenih masnih kiselina, od čega je 70 posto oleinske kiseline. To ga čini odličnim za podršku barijeri kože i dobrim hidratantom. Pogodan je za suhu i osjetljivu kožu.

Anti-age efekt: Pod uvjetom da se proizvod sastoji od relativno svježeg ulja, bit će djelotvoran u popunjavanju finih bora.

Ljekovita svojstva: Zbog svojih emolijentnih svojstava, moringa je dobar izbor za nanošenje na manje porezotine, opekline i ogrebotine.

Balansira prirodna ulja: Po sastavu je slično uljima koje luči naša koža, što samim time znači da pomaže da se ona uravnoteži.

Antimikrobno: Ima antimikrobna i antiinflamatorna svojstva, a zbog visokog sadržaja vitamina E također ima moćna antioksidativna svojstva. Zbog toga je dobro za rješavanje problema s kožom kao što su pigmentacija, fine bore, pa čak i akne.

moringa koristi

Neželjeni efekti ulja moringe

Nažalost, ne postoje znanstveni dokazi koji bi potvrdili sve njegove potencijalne neželjene efekte. Profesionalci tvrde da neželjenih efekata skoro da nema, ali iza ove tvrdnje ne stoje klinička istraživanja.

Zato, stručnjaci preporučuju pacijentima da naprave spot test: nanesu malu količinu ulja iza uha i ostave ga 24 sata. Ako dođe do bilo kakve reakcije, prestanite ga koristiti.

Kako koristiti moringa ulje?

Može se koristiti kao hidratantna krema ili tretman za kosu. Ulje moringe možete koristiti ujutro i navečer, ali je najbolje da ga koristite na završnom koraku vaše noćne rutine ili prije kreme za zaštitu od sunca ujutro.

Moringa ulje: važna pitanja

Može li ulje moringe začepiti pore?

Moringa ulje mitira prirodni sebum naše kože i neće začepiti pore.

Je li ulje moringe dobro za liječenje tamnih mrlja?

Moringa ulje bogato je vitaminom C (zapravo, ima sedam puta više vitamina C od naranče), što može pomoći u posvjetljavanju hiperpigmentacije.

Je li ulje moringe dobro za suhu kožu?

Moringa ulje je solidna opcija za ljude sa suhom kožom. Kako ima visok sadržaj oleinske kiseline, odličan je hidratant te savršen za ovlaživanje i popravak barijere vaše kože.

Pročitajte: Ovo je skincare sastojak o kojem se ne prestaje pričati

 

 

Tekst: Hana Dunđerov, lepotaizdravlje.rs
Foto: Strelciuc Dumitru, Anastasiia Pokliatska obje iStock/Getty Images Plus