Dobili ste akne, a ne znate zašto? Evo par savjeta

Kad dobijete više aknica, teško je otkriti razlog. Pripazite na ove stvari

by | 16 ožujka, 2022
Dobili ste akne, a ne znate zašto? Evo par savjeta

Ako ste jako sretni, nikad niste doživjeli da jedan dan ustanete i vidite nekad tri, nekad pet, a nekad i desetak aknica. I da, naravno da se događa i nakon adolescencije! U tom trenutku, osim što želite da što prije nestanu, se sigurno pitate zašto se to dogodilo. Jesu li hormoni, stres, nešto što ste pojeli? Nedostatak sna ili ste previše dirali lice nakon što ste se vozili u javnome prijevozu? Ili možda trebate promijeniti jastučnicu? Pročitajte više: Izazivaju li kremasti make-up proizvodi doista akne i iritacije?

Iako je teško tome ući u trag, možete si pomoći za eliminiranje takvih stvari za ubuduće. Ako vam se ova situacija često događa, posjetite dermatologa. Za vas ostale, evo nekoliko ideja što izbjegavati:

Mijenjajte tkaninu

Jastučnice i ručnike koji vam dodiruju lice mijenjajte češće. Iako pojedinci smatraju da biste trebali promijeniti nakon jednoga korištenja, ručnik za lice mijenjajte triput tjedno, a jastučnicu okrenite na drugu stranu pa možete i do (najkasnije!) jednom tjedno. Pročitajte više: Dermatologinja odgovara: Kako znati imate li fazu čišćenja od proizvoda ili akne

Šećer

Prerađeni šećeri uzrokuju skok inzulina, što zauzvrat stvara niz drugih hormonskih odgovora. Ako su hormoni problem, želimo dati sve od sebe da stvari im bude “fino”, da se ne uznemiruju i ne rade nam razne probleme, od kojih je jedna i izbijanje akni na koži. Prirodni šećeri su dobri u umjerenim količinama, ali možda preskočite kolačiće dok se situacija ne smiri.

Diranje lica

Znamo da bi ovo trebalo biti zdravorazumski, ali ne biste vjerovali koliko ljudi impulzivno dira svoje lice i to baš po aknama. Ni u kojem trenutku, osim ako ne perete lice ili ne nanosite šminku, nemojte dirati svoje lice. Prenosite bakterije od svoga mobitela, kvaka na vratima, ključeva, novčanica…

Pijte dovoljno vode

Dehidrirana koža stvara barijeru koja se teže rješava bakterija. Pijte dovoljno tekućine!

Smanjite mliječne proizvode

Jogurt je u redu, ali mlijeko možda zamijenite biljnim kad imate reakciju na koži.

Teške hidratantne kreme

Od vitalne je važnosti hidrirati – apsolutno ne želimo preskočiti ovaj korak prilikom izbijanja akni jer će suha koža pretjerano nadoknaditi stvaranjem više sebuma, pogoršavajući problem. Samo ne želimo opterećivati ​​već napregnutu kožu teškim uljima koja mogu začepiti pore. Držite se laganih formula.

Klonite se sunca

Šeširić i krema za sunčanje su vaši spasitelji! UV oštećenja mogu pogoršati upalu i crvenilo, pa bi bilo dobro ne riskirati. Inače – UV oštećenja nikad nisu dobra. Nanosite taj SPF!

Izbjegavajte alkohol i prženu hranu

Neće se ništa dogoditi ako uzmete čašu-dvije vina, ali pretjerana konzumacija alkohola ometa sposobnost naše jetre da se detoksira. Što se ulja tiče – ona su povezana s koncetracijama rasta inzulina, koji potiče proizvodnju hormona koji mogu uzrokovati akne. Pirjajte na laganom i kuhajte. Izbjegavajte prženje!

 

Foto: iStock/Getty Images Plus via Getty Images

Tagovi: