Dermatologinja odgovara: Kako znati imate li fazu čišćenja od proizvoda ili akne

Prepoznajte znakove

by | 24 studenoga, 2021

Akne su najčešća kožna bolest u industrijskim zemljama i obično počinju u pubertetu, u skladu s hormonalnim promjenama, no mogu potrajati ili se tek pojaviti i u odrasloj dobi.

Sve je veći broj odraslih, a posebno žena, kojima se akne javljaju u kasnijem životu zbog utjecaja stresa, sve užurbanijeg načina života, hormonalnih promjena, a u nekim slučajevima moguće da je samo riječ o čišćenju lica uslijed korištenja određenog proizvoda. Upravo ta faza čišćenja zna se dogoditi korištenjem retinala, retinola ili proizvoda s agresivnijih aktivnim sastojcima nakon kojih se stanje popravlja. No kako znati je li riječ o aknama ili samo reakciji kože na proizvode, popričali smo s Dorom Madiracom Glasović, specijalisticom dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice.

Kako razlikovati fazu čišćenja od izbijanja akni i loše reakcije na proizvode?

Početno pogoršanje akni moguće je pri uvođenju preparata koji djeluju keratolitički i eksfolijacijski poput derivata vitamina A, benzoil peroksida ili AHA/BHA kiselina. Uz pogoršanje upalnih promjena na mjestima gdje inače izbijaju može doći i do pojave iritacije, crvenila, ljuskanja kože. Važno je naglasiti da je ova faza prolazna i kratkotrajna, traje otprilike 6-8 tjedana. Ako koristimo neodgovarajući proizvod koji radi svoje teksture ili sastava začepljuje pore i pogoduje nastanku upale, izbijanje akni nije ograničeno na odrađenu regiju ili vremenski period. Također, izražene promjene u smislu pojave difuznog crvenila i ljuskanja kože, osipa, otoka kapaka, usnica, lica zahtijevaju žurni pregled dermatologa jer je moguće da se radi o alergijskoj reakciji na proizvod.

Nakon koliko počinje faza čišćenja (purge) kod uvođenja novih proizvoda?

Početno pogoršanje obično se primijeti nedugo nakon uvođenja proizvoda u rutinu, no moram naglasiti da ovisi o individualnim krakteristikama kože svakog pojedinca.

Kako tretirati takav slučaj i slučaj akni?

Ako je došlo do početnog pogoršanja promjena kože pri korištenju derivata vitamina A, kiselina ili benzoil peroksida, potrebno je prorijediti njihovu primjenu (npr. 2-3 puta tjedno) ili koristiti preparat s nižom koncentracijom aktivnih tvari dok se koža ne privikne. Također, potrebno je izbjegavati iritaciju kože, u rutinu uvesti nekomedogene hidratantne pripravke koji obnavljaju kožnu barijeru i sadrže tvari poput ceramida, niacinamida, hijaluronske kiseline. Moram naglasiti i važnost fotozaštite preparatima sa visokim zaštitnim faktorom širokog spektra koja je potrebna tijekom cijele godine. U slučaju da imate pitanja i nedoumice oko uvođenja preparata u rutinu ili se borite s težim oblikom akni, obratite se dermatologu koji će vam dati stručni savjet, postaviti dijagnozu i propisati odgovarajuću terapiju.

Foto: megaflopp via Getty Images