Dermatologinja odgovara – pruža li tonirana krema sa zaštitnim faktorom dovoljnu zaštitu?

Je li vam tonirana krema sa zaštitnim faktorom dovoljna?

by | 15 srpnja, 2021

Nanošenje SPF-a mnogima je rutina za vrijeme boravka na plažama, no daleko od mora to često zna biti detalj na koji zaboravljamo ili ga izbjegavamo.

UV zrake utječu na našu kožu svih 365 dana u godini, zbog čega je dobro da zaštitni faktor bude dio vaše rutine tijekom svih 12 mjeseci. Posebno kad znamo da sunce može uzrokovati starenje, hiperpigmentacijske mrlje i rak kože. Iako je društvo prečesto mišljenja da će im zaštitni faktor za lice dodatno zamastiti kožu ili uzrokovati prištiće te ne žele gomilati skincare proizvode na lice, ako pronađete idealan proizvod za svoje lice, vjerujte nam da neće imati nikakve reakcije.

Upravo zbog želje da što manje proizvoda stavljate na lice ili jednostavno iz straha da vas ne “začepi”, ako svakodnevno nanosite make-up kao jednu opciju koja bi vam mogla olaškati i nanošenje faktora odlučujete se na kupnju tonirane kreme ili pudera sa SPF-om, no koliko zapravo efekta imaju takvi proizvodi za razliku od krema sa zaštitnim faktorom, vode se polemike u beauty svijetu. Kako bi im napokon stali na kraj, Dora Madiraca Glasović, specijalistica dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice.

“Puderi i tonirane kreme sa SPF-om nisu dovoljna zaštita od štetnog UV zračenja jer ih ne nanosimo u dovoljnoj količini koja je potrebna da bismo postigli stupanj zaštite naveden na proizvodu. Potrebno je nanijeti pola žličice pudera ili tonirane kreme sa SPF-om na lice i vrat, što je uglavnom estetski neprihvatljivo”, zaključuje.

(Pročitajte: Kozmetičarka nam otkriva istinu iza najvećih beauty mitova)

Foto: Viktoria Ovcharenko via Getty Images