Dermatologinja odgovara: Začepljuje li kokosovo ulje pore i smijemo li ga koristiti u beauty svrhe?

Koliko je zapravo dobro?

by | 26 kolovoza, 2021
kokosovo ulje

Kako popularnost prirodnih metoda njege kože raste, tako je i kokosovo ulje uspjelo još uvijek zadržati tron kada su u pitanju najkorišteniji proizvodi za lice iz naše kuhinje.

Kokosovo ulje se dobiva prešanjem kopre – sušenog mesa kokosovog oraha, te iz kokosove palme. Već nekoliko godina na tržištu slovi kao jedan od najboljih antioksidanasa za tijelo i kožu, te se nameće kao odličan sastojak za hidrataciju kože i liječenje akni, osim za kuhanje. Osim toga, kokosovo ulje može pomoći kao odstranjivač šminke, iako će ostaviti tragove iste nakon korištenja. Odgovarat će i kao odličan završetak prilikom čišćenja lica, dajući vašoj koži onaj posljednji sjaj prije spavanja. No, koliko je zapravo istine u tome i kakvoj će koži odgovarati, otkrila nam je Dora Madiraca Glasović, specijalistica dermatologije i venerologije u KBC Sestre milosrdnice.

“Kokosovo ulje nije dobar izbor za njegu kože, pogotovo ne za osjetljivu i onu sklonu aknama jer je izrazito komedogeno. Zbog svoje strukture, ne prodire u dublje slojeve kože nego ostaje na površini, začepljuje pore, pogoduje rastu bakterija i nastanku komedona i akni”, govori Dora.

Svakako, ako baš ne želite odustati od kokosovog ulja kao sastojka na svojoj koži, radije birajte kozmetičke proizvode koji to ulje sadrže kao sporedni sastojak, a ne glavni.

Foto: mescioglu via Getty Images