Žudite za šećerom tijekom izazova Dry January? Evo kako to obuzdati

Čak i ako alkohol konzumirate samo tijekom vikenda, može se dogoditi da vam se pojača želja za slatkim

by | 14 siječnja, 2022
Dry January i žudnja za slatkim

Dry January, pokret kojim se želi izazvati ljude da ne konzumiraju alkohol na 31 dan, isprobava čak 10 posto stanovništva našeg planeta. Osim što štedi novac, brojni sudionici kažu kako bolje spavaju tijekom siječnja (njih čak 86 posto), a čak 65 posto ih primjećuje opće poboljšanje svoga ukupnog zdravlja.

Međutim, Dry January u mnogima je izazvao neodoljivu želju za slatkim. To je normalno jer je vaše tijelo naviklo na visok sadržaj šećera koji se nalazi u alkoholnim pićima, no stvar je i u dopaminu, kemikaliji koju vaš mozak oslobađa kada konzumirate alkohol, ali i kad jedete slatkiše.

Pročitajte više: Jede vam se slatko? Isprobajte proteinske palačinke

Nakon što prestanete piti onu redovitu čašu vina petkom nakon posla, vaše tijelo zna da može doći do sličnog stanja putem šećera. Zapravo, prema Journal of Psychoactive Drugs, šećer utječe na mnoge iste živčane putove u mozgu kao i alkohol.

Kako biste spriječili da jednu naviku zamijenite drugom, dijetetičari predlažu da držite voće pri ruci, da konzumirate obroke bogate proteinima tijekom dana i da – ne kupujete slatkiše. Daleko od očiju… Pojedini dijetetičari čak savjetuju i da operete zube ili popijete čaj.

Naravno, možete i uzeti tu kockicu čokolade – samo nemojte zamjenjivati slatkiše za utjehu ili ih vezati za “kršenje pravila zdravlja”. Jedino nezdravo jest osjećati se loše nakon što ste pojeli keks ili pak ako ste pojeli cijelu kutiju bez da to primijetite. Umjerenost u svemu je sasvim u redu!

Pročitajte više: U kojoj mjeri alkohol loše utječe na vašu kožu i što napraviti da joj pomognete?

 

Foto: AronAmat/iStock/Getty Images