Najljepše staklene boce za vodu koje će vas podsjećati na unos tekućine

Eco-friendly i jako chic opcije za dnevnu hidrataciju

by | 13 travnja, 2021
staklena boca za vodu

Problem onečišćenja planeta plastikom u ovom je trenutku svim dobro poznat. Više od osam milijuna tona plastike svake godine završava u oceanima, kako piše Greenpeace, devastirajući ekosustave i životinjski svijet, a samim time, budimo sigurni, i zdravlje ljudi.

“Godišnje se proizvede oko 400 milijuna tona plastike, više od 50 kg po stanovniku”, otkrila nam je u jednom od prošlih tiskanih izdanja Ljepote&zdravlja dr. sc. Ivana Vinković Vrček, znanstvena savjetnica na Institutu za medicinska istraživanja i medicinu rada te voditeljica NanoBioFaces znanstvene grupe, koja trenutačno u Laboratoriju za nanomedicinu i nanotoksikologiju istražuje učinke nanoplastike na ljudsko zdravlje. “Vidljiva plastika se može raspasti na mikročestice abrazivnim djelovanjem vode, djelovanjem ultraljubičastih zraka, te raznih kemijskih i bioloških procesa. No mikroplastika se dalje može razgraditi na još sitnije komponente koje su veličine na nanometarskoj skali. To su plastične nanočestice ili nanoplastika. Vidljivu je plastiku moguće ukloniti iz okoliša, a mikroplastika i nanoplastika ostaje integralni dio tog okoliša te predstavlja trajan javnozdravstveni i ekološki problem”, dodala je dr. sc. Vinković Vrček.

(Pročitajte: Kako svoju beauty rutinu učiniti ekološki prihvatljivijom?)

Kako ovom problemu stati na kraj, pitate se? Ono što možete učiniti jest svakako prestati koristiti jednokratnu plastiku te, kad god možete, odabrati proizvode od održivijih materijala. Primjerice, umjesto da kupujete bocu vode u dućanu, uvijek sa sobom imajte svoju staklenu bocu s vodom. Srećom, danas je izbor velik i u gotovo svakoj trgovini možete pronaći ovakvu vrstu boca, i to u različitom cjenovnom rangu. Naravno, staklena boca za vodu je skuplja, no budite sigurni da će vam ovakva boca potrajati. Također, staklo ne utječe na okus tekućine, lako se pere (čak i u perilici posuđa), a ovakve su boce najčešće napravljene od vrlo jakog i izdržljivog stakla koje se neće tako lako razbiti te najčešće dolaze i s dodatnom zaštitom. Ako je vaša staklena boca pritom i lijepog izgleda, budite sigurni da ćete je rado nositi sa sobom, bilo u teretanu, na jogu ili u šetnju, te će vas podsjećati na to da redovito ispijate vodu. U nastavku donosimo nekoliko lijepih staklenih boca za vodu na koje smo naišli, a kojima ćete pomoći reducirati plastični otpad u okolišu.

Foto: PR