Kako svoju beauty rutinu učiniti ekološki prihvatljivijom?

by | 22 siječnja, 2021
ekološki prihvatljivija beauty rutina

Ono što svi možemo učiniti kako bismo doprinijeli zdravlju našeg planeta i spriječili uništavanje svijeta kakvog poznajemo jest pokušati biti što više “ekološki prihvatljivi”, odnosno svjesniji.

Pritom ne mislimo samo na reciklažu i štedljivu uporabu izvora energije nego i na našu beauty rutinu koju vrlo lako možemo prilagoditi i, koliko možemo, osloboditi plastike i štetnih sastojaka. Novim navikama koje stječemo iz mjeseca u mjesec na dobrom smo putu pozitivne promjene, no još uvijek je dugačak put do potpuno ekološki održive beauty rutine. I ne, bez brige, to ne znači da se istog trena trebate riješiti sve kozmetike koju imate, nego da prilikom idućeg shoppinga imate na umu što kupiti. Složili smo listu nekoliko vrlo jednostavnih prilagodbi kojima možete uvelike pridonijeti zdravlju planeta.

Kako beauty rutinu učiniti ekološki prihvatljivijom?

Obratite pažnju na četkicu za zube

Iako će vam na prvu možda biti čudno dok se ne naviknete, zamijenite svoju plastičnu četkicu za zube za onu drvenu koja je biorazgradiva. Naš savjet je da se odlučite za onu od bambusa budući da će biti najlakša za prilagodbu.

Zamijenite tampone

I ne, to ne znači da se nužno morate prebaciti na menstrualnu čašicu ili ekouloške. Danas postoje odlične opcije za tampone koji su biorazgradivi, bolji za vaše zdravlje, zdravlje planeta, a nisu ni puno skuplji od ostalih regularnih brendova.

Zbogom vaticama

S vatica se prebacite na krpice za čišćenje lica od mikrovlakana jer su nježnije za kožu, oči i planet. Možete ih koristiti i prati konstantno, zbog čega nećete proizvoditi toliko smeća kao s jednokratnim čistilicama. Jednu takvu krpicu od mikrovlakana možete koristiti do nekoliko dana, pa oprati i ponovno koristiti. No još bolja opcija za čišćenje lica su uljni čistači za lice uz koje ne morate koristiti nikakve druge dodatke osim malo vode. Kad kupujete takve proizvode, pazite da je ambalaža biorazgradiva.

Šamponi bez plastike

Kad birate šampon za tijelo ili kosu, pazite na pakiranje u kojem dolazi. Ako već ne možete pronaći šampon koji dolazi u biorazgradivoj ambalaži, prebacite se na one prirodne koji dolaze u kamenu i veganski su.

Izbacite plastične štapiće za uši

Već neko vrijeme i kod nas na tržištu postoje štapići za uši izrađeni od papira ili bambusa, pa je vrijeme da se fokusiramo se na ovu genijalnu eko verziju.

Kistići za šminku

Idući put kada ćete birati kistiće za šminkanje, razmotrite opciju da kupite one cruelty free, s drvenim ručkicama. Naravno, to ne znači da trebate kupiti kistić lošije kvalitete, samo se bolje informirajte i istražite koji od vaših omiljenih proizvođača već sada ima eko verziju. Naš je prijedlog da isprobate Eco Tools set.

Pogledajte i listu beauty brendova koji su potpuno veganski i ne testiraju na životinjama.

Foto: Unsplash