Izazivaju li kremasti make-up proizvodi doista akne i iritacije?

Mit ili istina?

by | 28 prosinca, 2021

Problemi s aknama nisu neuobičajeni, no bitno je da se sazna pravi uzrok istih kako bi ih se moglo liječiti.
Postoji nekoliko teorija i istina o tome što sve može uzrokovati akne, no mi smo odlučili fokusirati se na onu tvrdnju koju nerijetko možemo čuti u društvu – da kremasti make-up proizvodi mogu uzrokovati akne. Naravno da proizvodi koje svakodnevno koristimo imaju određeni utjecaj na našu kožu, no je li uistinu riječ o kremastom make-upu?

Kako otkrivaju dermatolozi, bilo koji proizvod koji sadrži ulje može biti komedogen i biti jedan od uzroka akni. Često to budu upravo kremasti make-up proizvodi zbog svog sastava kako bi se upili bolje u kožu, no poanta je u tome da morate kompletan sastav proizvoda ako imate osjetljivu kožu. Akne mogu biti rezultat hormona, upalnih procesa u tijelu, nakupljanja bakterija ili jednostavno začepljenih pora, a često se i nekoliko tih segmenata spoji u jedan prije nego što nam nastanu akne. One su kompleksan problem i teško je uperiti prst samo za jedan problem, zbog čega i je bitno da pazimo na sve ono na što imamo utjecaj.

Na što paziti u kremastom make-upu?
Prije svega ulja poput kokosovog, palminog, sojinog i lanenog mogu biti komedogena, baš kao i kistovi za šminkanje koji ako ih niste oprali barem jednom tjedno prije korištenja. Ako koristite prste za nanošenje ovih proizvoda, pobrinite se da su prije toga dobro dezinficirani. Nakon što pročitate sastojke i operete kistove, manje su šanse za začepljenjem pora, što naravno ovisi i o vašem tipu kože i tome koliko dobro skidate šminku.

Iako je uvriježeno mišljenje da će kremasti proizvodi prije izazvati reakciju na koži, sve ovisi o tome što vaša koža voli i kakve sastojke proizvod ima u sebi, neovisno o teksturi (bila ona puderasta, kremasta ili tekuća). Svaka tekstura proizvoda može izazvati reakciju.

Foto: Sasha Brazhnik via Getty Images