Znate li što su antioksidansi i u kojoj mjeri biste ih trebali uključiti u prehranu?

Saznajte sve o jednom od glavnih nutrijenata za zdravlje organizma

by | 26 kolovoza, 2021
antioksidansi

Kad je u pitanju zdravlje tijela i kože, ono što se stalno spominje su antioksidansi, no znate li što su oni zapravo?

Naše tijelo je neprestano izloženo napadima slobodnih radikala. Slobodni radikali su najkraće rečeno nestabilne molekule kisika koje oštećuju naše stanice, a nastale su uslijed izlaganja suncu, zagađenja ili povećanih napora. Antioksidansi su tu da hvataju slobodne radikale u našem tijelu i sprječavaju njihovo štetno djelovanje po organe.

Neprestana izloženost oksidativnom stresu uzrokuje starenje organizma, smanjuje otpornost organizma u borbi protiv mnogih bolesti i uopće šteti našem zdravlju i ljepoti.

Što su antioksidansi?

Antioksidansi djeluju tako što:
• štite od oksidativnog stresa odnosno djelovanja slobodnih radikala
• usporavaju starenje
• štite od bolesti srca i krvnih žila
• smanjuju rizik od pojave raka
• jačaju imunološki sustav.

U najvažnije antioksidanse spadaju vitamini C, E, kvercetin, koenzim Q10, likopen, karotenoidi, astaksantin, flavonoidi… Stručnjaci savjetuju da sve navedene antioksidanse konzumirate iz prave hrane, ne suplemenata jer ćete iz prirodnih namirnica dobiti cijelu kombinaciju antioksidansa, a ne samo jedan, ciljani.

Vitamin C
Vitamin C je antioksidans koji nalazimo u voću i povrću ili ga unosimo u obliku dodataka prehrani. Vitamin C je najjači vitamin koji štiti i jača imunološki sustav, pa je stoga važan u prevenciji raznih infekcija. Važan je za rast i obnavljanje stanica, a usporava i starenje. Potiče sintezu kolagena pa je nezaobilazan kad je u pitanju ljepota i očuvanje mladolikosti kože.

Vitamin E
Vitamin E u obliku tokoferola topiv je u mastima. Najvažniji izvori su biljna ulja – suncokreta, pšeničnih klica, kikirikija, badema i njihove sjemenke odnosno plodovi. Vitamin E štiti organizam od djelovanja slobodnih radikala, oksidacije masnih kiselina, štiti srce i krvne žile pa je važan antioksidans koji djeluje protiv kolesterola i arterioskleroze.

Karotenoidi

Karotenoidi su topljivi pigmenti koje nalazimo u žutom, narančastom, crvenom i zelenom voću i povrću – mrkvi, citrusima, špinatu, rajčicama, marelicama, bundevi, brokuli, zelenom lisnatom povrću… U najvažnije karotenoide spadaju beta-karoten, zeaksantin, likopen (štiti od raka prostate) i astaksantin (djeluje na imunološki sustav, srce i krvne žile), a oni nas štite od štetnog djelovanja UV zraka.

Cink i selen

Minerali cink i selen imaju važnu ulogu u jačanju imunološke funkcije organizma. Odlična su zaštita kod infekcija te štite organizam od štetnog djelovanja slobodnih radikala. Selen je sastavni element enzima koji sudjeluju u oksidacijskim procesima. Također doprinosi očuvanju elastičnosti tkiva, a nezaobilazan je kad je u pitanju zdravlje muškarca.

Mineral cink je prisutan u svim organima. Cink štiti od UV zračenja, jača imunološki sustav te sprječava bolesti srca i krvnih žila. Zajedno s drugim antioksidansima, cink sudjeluje u zaštiti organizma od nastanka raznih oblika raka.

Koliko antioksidanasa biste trebali uzimati dnevno?

Postoje određene dnevne doze preko kojih nije potrebno ići, pa je tako redom:

Selen do 55 mikrograma po danu
Cink, vitamin A, C, E – ovisi o spolu i dobi no prosjek bi za 30-godišnjakinju iznostio 8 miligrama cinka, 700 mikrograma vitamina A, 15 miligrama vitamina E, 75 miligrama vitamina C.

Foto: shironagasukujira via Getty Images