Kolagen je i dalje top anti-age sastojak, ali koju vrstu odabrati?

Nikad nije prerano početi uzimati ovaj suplement

by | 23 svibnja, 2022
žena, lice

S napunjenih tri desetljeća, svake sljedeće godine izgubimo oko jedan posto našeg kolagena. Smanjenom proizvodnjom kolagena možemo početi primjećivati promjene na koži, zglobovima i mišićima.

Koža je suša, tanja i ima više bora, zglobovi mogu biti bolni i ukočeni, a mišići slabiji. Sve nas ovo, zapravo, i ne bi trebalo čuditi jer je kolagen najzastupljeniji gradivni protein u našem tijelu. Nalazi se u vezivnom tkivu i čini veliki udio naših kostiju, tetiva, ligamenata, kože, mišića, krvnih žila, pa čak i naših zuba.

Logično je, stoga, da je kolagen broj jedan sastojak protiv starenja, bilo da su u pitanju preparativni proizvodi ili dodaci prehrani, no čini se da nisu svi izvori i tipovi kolagena jednaki. Ako se i vi pitate koji odabrati, nastavite čitati.

Koji je najbolji izvor kolagena?

Suplement kolagena povezan je s dugim popisom dobrobiti za zdravlje, uključujući poboljšanje imuniteta, revitalizaciju kostiju, zglobova i ligamenata, oporavak mišića, a istodobno smanjuje znakove starenja, osnažujući kožu, kosu i nokte. Fantastično, zar ne?

No stvar je u tome da se kolagen može dobiti iz različitih izvora. Prvi je umjetni, i taj je najbolje izbjegavati jer kao što naziv govori, napravljen je od sintetičkih tvari, a koža ga teško, a ponekad i uopće ne apsorbira. Zatim, tu je tzv. biljni kolagen koji, zapravo, nije na bazi kolagena već ekstrakata iz biljaka koji bi trebali potaknuti proizvodnju kolagena.

Na trećem i najzastupljenijem mjestu je životinjski kolagen, koji često dolazi iz govedine, zbog čega kod nekih može izazvati alergijske reakcije ili druge nuspojave. Konačno, posljednji otkriveni je morski kolagen, koji se dobiva od ribljih ljuski, kože i kostiju. I životinjski i morski kolagen nude sličan nutritivni profil, odgovaraju kolagenu u našoj koži i dobro se apsorbiraju.

Osim podjele prema izvoru, u našem tijelu postoje tri tipa kolagena. Tip I čini većinu kolagena u našem tijelu i odgovoran je za izgradnju strukture kože, kose, noktiju, kostiju, tetiva i organa. Tip II, iako je manje nutritivno bogat, važan je za zdravlje zglobova i hrskavice, dok se tip III nalazi uz tip I i važan je za mišiće, organe i arterije. Koju, dakle, opciju odabrati?

Kako odabrati najbolju opciju za sebe?

Prilikom odabira najboljeg kolagenskog suplementa, odlučite se za hidrolizirani kolagen (ili peptidni kolagen) koji je “razbijen” na lakše topive aminokiseline zbog čega je biodostupniji, što znači da je u obliku koji tijelo lako apsorbira i iskoristi. Za ovaj tip kolagena se pokazalo da najbolje pojačava hidriranje i čvrstoću kože i izglađuje bore.

Kako biste osigurali da ćete dobiti najviše za svoj novac i najčišći proizvod odaberite kolagen u prahu koji je bez dodanog šećera, umjetnih sastojaka, punila ili konzervansa.

Koliku dnevnu dozu uzeti da bih primijetila promjene?

Iako ne postoji utvrđena doza za količinu kolagena koju treba uzeti, istraživanja sugeriraju da se 2,5 do 15 grama kolagena na dan smatra sigurnim i učinkovitim dodatkom prehrani za većinu zdravih osoba. Drugim riječima, potražite dodatak prehrani koji nudi dnevnu dozu kolagena unutar tog raspona.

Postupno dodajte suplement kolagena u svoju prehranu. Prva dva do tri tjedna uzmite jedan gram, kako savjetuje dr. Mark Moyad, autor knjige The Supplement Handbook. Ako primijetite prednosti – čini vam se da su vam zglobovi pokretljiviji ili brže zaspite – pridržavajte se te doze. Ali ako ne vidite nikakve učinke, slobodno postupno povećavajte dok ne postignete rezultate, odnosno dok ne dosegnete 15 grama.

Pročitajte: Djeluje li zapravo tekući kolagen i što sve trebate znati o njemu

 

Foto: Pexels/Cottonbro