Uvedite ovu zdravu naviku za niži krvni tlak i kolesterol

Povišeni krvni tlak i kolesterol mogu povećati rizik od srčanih bolesti

by | 8 lipnja, 2021
kretanje, hodanje

Sve češćim nezdravim i neaktivnim načinom života ljudi uvelike utječu na svoje zdravlje, a to posebice može biti kobno za krvni tlak i kolesterol, koji u kombinaciji povećavaju rizik od srčanih bolesti.

Istraživanje je pokazalo da glavnu vodilju u tome ima upravo fizička aktivnost, odnosno kretanje, koje je važno za svaku životnu dob. Visoki tlak poznat je i kao tihi ubojica jer ne uzrokuje nikakve vidljive probleme i simptome, a može prouzročiti veliku štetu na srcu.

Kako starite, tako je što bitnije uvesti bilo kakav oblik kretanja i tjelovježbe u svoj život. Ako i ne prakticirate skupna vježbanja ili teretane i slično, odaberite hodanje jer ono ne zahtijeva nikakvu dodatnu opremu, a itekako je poželjno u svakodnevnoj rutini. (Pročitajte: Protiv visokog krvnog tlaka možete se boriti – plesanjem!)

Danas mnogi korist vide i u pametnim satovima, koji su svojevrsni podsjetnik kada treba ustati, prošetati, koliko koraka dnevno napravite… To može biti samo jedan dodatan motivator kod kretanja i poticanja što više aktivnosti. Također, za svaku promjenu treba vremena pa nemojte očekivati rezultate jako brzo. Potrebno je nekoliko mjeseci da bi se vidjela razlika, ali važno je nikako ne odustati. (Pročitajte: Znate li koliki je krvni tlak normalan za vaše godine?)

Ako u slobodno vrijeme prakticirate aktivnosti poput vrtlarenja, kućanskih poslova i slično, to je dodatan plus jer svako kretanje je dobro kretanje, a itekako je važno za smanjenje rizika od povišenog krvnog tlaka i kolesterola. (Pročitajte: Ovo je najbolji način za održavanje normalne razine kolesterola)