Prema riječima Nacionalne zdravstvene službe, ova je aktivnost odlična za mršavljenje i zdravlje

by | 7 veljače, 2021
aktivnost

Godina 2020., sa svim svojim zabranama i ograničenjima koje je donijela pandemija, bila je godina u kojoj su ljudi šetali više no ikad.

Prema rezultatima ankete stranice RunRepeat, putem koje možete saznati sve o obući za trčanje, šetnju i planinarenje, čak 60 posto ispitanika izjavilo je kako će se u 2021. godini oslanjati većinski na šetnju kada je u pitanju fizička aktivnost. No može li šetnja zamijeniti trening i postoje li određene tehnike kojima se dobrobiti šetnje uvećavaju? Stručnjaci naglašavaju kako je šetnja podcijenjena.

Iako nije efektivna kao druge vrste kardio treninga, šetnja može biti iznimno dobra za naše zdravlje, a odličan je izbor za sve ljude koji imaju problem s bolovima u koljenima, gležnjevima i leđima. Redovnom šetnjom potičete pravilan rad srca, štitite se od kardiovaskularnih bolesti, učite disati, brinete o mentalnom zdravlju te dokazano mršavite. (Pročitajte: 3 vježbe koje Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje za zdrav život)

Koliko je šetnje dovoljno?

Šetnja je, dakle, iznimno dobra za vaše zdravlje. No postavlja se pitanje koliko je šetnje dovoljno kako bi ista donijela nabrojane dobrobiti. Prema podacima Nacionalne zdravstvene službe, odrasle bi osobe na umjerenu fizičku aktivnost tjedno trebale trošiti barem 150 minuta. U takvu aktivnost ubraja se i šetnja, no kako bi bila djelotvorna, vaš tempo mora biti žustriji. Stručnjaci napominju kako tijekom takve šetnje morate osjećati blago ubrzan rad srca kao i blagu zadihanost.

Iako trajanje šetnje ovisi o kondiciji te načinu života osobe, preporučeno je trajanje od barem 30 minuta po šetnji. Za vrijeme šetnje trebate imati ispravljena leđa, opušten vrat i ramena te uključene trbušne mišiće. Isto tako, stručnjaci napominju kako je poželjno mijenjati tempo te imati duge i spore šetnje, kao i brze i kraće šetnje.

Foto: Arek Adeoye/Unsplash