SUP je ljetni sport u kojem ćete uživati! Upitali smo stručnjaka kako odabrati pravu dasku i na što pripaziti

Stand Up Paddling je sport na vodi sa SUP daskom na napuhavanje

by | 23 srpnja, 2021
sup, stand up paddling, ljetni sport

Znate li što je Stand Up Paddling? Skraćeno SUP, ovo je ljetni sport koji će zavoljeti mnogi kad ga jednom isprobaju. Moglo bi se reći, ovo je stojeće veslanje na dasci. I ne, nije rezervirano samo za profesionalce. Ova jako zabavna, dinamična i opuštajuća sportska aktivnost aktivira sve mišiće na tijelu, a vi istovremeno uživate u vodi i okruženju te svježem zraku. Odlična je stvar što ovu dasku možete uvijek nositi sa sobom jer je izrazito praktična za pakiranje, a i to je razlog zbog kojeg uvelike raste popularnost SUP-a. Od opreme vam je potrebno veslo (koje se može i podešavati), a ako se upuštate u avanturu s djecom, njima osigurajte prsluke.

 

U potrazi za stručnim odgovorima vezanima uz SUP pitali smo stručnjake iz specijaliziranog Surfshopa pa pogledajte što oni kažu i zaputite se u nove ljetne avanture već danas!

Kako odabrati pravu SUP dasku, na što paziti kod odabira?

Pravilo broj jedan je svakako ispravan izbor daske s obzirom na vašu tjelesnu konstituciju. Važno je da izaberete ispravan volumen daske, jer u suprotnom vas umjesto guštanja čeka muka i zbog tog prvog pogrešnog koraka lako možete doći do krivog zaključka kako to nije sport za vas. Kod dasaka na napuhavanje nosivost se dobiva tako da se volumen daske podijeli s 3 i doda ovisno o konstrukciji +0 do +15kg. Primjer, daska volumena 285 L imat će nosivost 95kg do 110 kg. Može li se nakon podjele volumena može dodati 0 kg ili 15 kg, ovisi o konstrukciji, materijalima i obliku to jest, odnosu dužine i širine. Ako se daska pod vama savija, apsolutno nećete uživati u veslanju, doći ćete do jednog od krivih zaključaka da taj sport nije cool ili da vi niste dovoljno sposobni. Drugo pravilo je paziti na izbor kvalitetne tehnologije – ako želite najbolje SUP daske na napuhavanje, onda izaberite isključivo SUP daske izrađene tehnologijom varenja. Uložite malo više i dobit ćete nemjerljivo kvalitetniju opremu.

Kad kupujete dasku na napuhavanje, nemojte pristati na manje od dvije godine jamstva! Tehnologije idu od ocjene 1 do 10. Proizvođači kojima je stalo do kvalitete vare daske, dok ih najveći dio i dalje lijepi. Lijepilo je out jer se s vremenom odvajaju slojevi i rubnici se raspadaju u nepovrat. Opet, trgovac će vam reći ono što želite čuti jer sâm najvjerojatnije nema iskustva s time. Ako dobro obratite pažnju, možete vidjeti koji brend radi daske besprijekorno, a koje su na prvi pogled fušeraj.

sup, stand up paddling, ljetni sport

Najvažniji savjeti za početnike?

Na tržištu su čak brendovi koji vam daju tri mjeseca jamstva. Daske koje nude prepoznat ćete po tome što će već nakon 5-6 dana početi gubiti boju, a daljnji će procesi biti još interesantniji, da ne kažemo katastrofalniji, daske će se savijati u banana shape ili čak izvitoperiti.

Mala preporuka – bježite od crnih/tamnih dasaka. Što su površine na dasci tamnije, to će upijati više topline i kod izlaganja suncu stvarat će se veći pritisak u njoj, što će neminovno debelo skratiti rok trajanja iste. Dobro pregledajte završnu obradu jer ako je daska “sfušana” izvana, iznutra je vjerojatno još gora. Nemojte zaboraviti na mali komad opreme, sajlica ili konop koja vas povezuje s daskom. Taj komad opreme smatra se najvažnijim dijelom sigurnosti na dasci, tanka veza između života i tko zna kojeg ishoda. Kada vas valovi ili iznenadni nalet vjetra umornog bace s daske ta će mala sajla biti vaš spas jer daska neće odjuriti niz valove bez vas.

Što preporučujete, najam ili kupovina daske?

Definitivno kupnja jer je najam neisplativ.

Kako odabrati pravo veslo za SUP sport također predlaže ekipa Surfshopa pa svakako prije kupovine pročitajte njihove upute.

FOTO: erikreis iStock/Getty Images Plus via Getty Images

FOTO: EpicStockMedia iStock/Getty Images Plus via Getty Images