Ovo je najbolji način za održavanje normalne razine kolesterola

by | 20 svibnja, 2020

Simptomi visoke razine kolesterola postaju jasni tek kad se pojave srčani problemi: nakupljanje masnih naslaga u arterijama, gubljenje daha, bolovi u grudima ili angina. Tada je, međutim, kasno za reakciju i stanje je nepovratno. Prevencija je, stoga, jako važna, kako piše Guardian.

Za većinu ljudi, prvi korak prevencije znači da trebaju smanjiti unos zasićenih masti i u prehranu uvrstiti više orašastih plodova i biljnih žitarica. Hrana bogata vlaknima, kao i povrće, odlični su za reguliranje razine kolesterola. Naravno, tjelesna aktivnost se podrazumijeva; preporučuju se barem dva i pol sata umjerenog treninga tjedno. Ako dnevno napravite 10 000 koraka, to je dobro, ali ako to učinite s lakoćom i bez ikakvog umaranja, potrebno je prijeći na nešto napornije.

Ako se nakon tri mjeseca poboljšane prehrane i veće tjelesne aktivnosti razina kolesterola ne smanjuje, možda je problem genetske prirode. Zbog toga je jako važno znati sve o bolestima koje su se javljale u vašoj obitelji. Neki ljudi imaju normalan kolesterol i krvni tlak, ali u obitelji imaju primjere srčanih bolesti, moždanih ili srčanih napada, pa im se prepisuju lijekovi – najčešće statini.

Svatko bi trebao otići liječniku barem jednom godišnje i provjeriti razine kolesterola i krvnog tlaka. Puno toga se može promijeniti u 12 mjeseci. Regularni testovi pokazat će imate li povišen kolesterol, ali bilo bi najbolje poduzeti i sve preventivne mjere kako biste smanjili rizik od srčanog ili moždanog udara.

IZVOR: INDEX.HR

Photo by Kira auf der Heide on Unsplash