Protiv visokog krvnog tlaka možete se boriti – plesanjem!

by | 7 srpnja, 2020

Hodanje, džogging, plivanje i plesanje spadaju u aerobne vježbe ili aktivnosti koje najviše utječu na smanjenje visokog krvnog tlaka, broj jedan ubojice u svijetu.

Visoki krvni tlak ili hipertenzija svjetski je vodeći uzrok smrtnosti: prema HZJZ -u, hipertenzija je izravan uzrok 18 posto svih smrti u svijetu, a već je godinama i glavni uzrok smrtnosti u Hrvatskoj. U svijetu od hipertenzije godišnje umire oko 9,4 milijuna ljudi, što znači da povišeni krvni tlak imaju četiri od 19 odraslih starijih od 25 godina.

Davno je dokazano da se rizik od visokog krvnog tlaka odgovarajućom prehranom i vježbanjem može znatno smanjiti, a Express piše da šanse za hipertenziju možemo smanjiti i – jednostavnim plesanjem kod kuće.

Visoki krvni tlak, naime, krvnim žilama i vitalnim organima stvara dodatni stres, što može dovesti do moždanog ili srčanog udara.

Glavni uzroci su nezdrava prehrana, nedovoljno vježbanja i pretilost, a prema podacima dobrotvorne britanske organizacije Blood Pressure UK, upravo je ples idealna aktivnost za snižavanje krvnog tlaka. Ta aerobna aktivnost uključuje ritmičke vježbe brojnih mišića cijelog tijela.

Ples osobito, kažu iz organizacije, štiti srce i krvne žile.

Osim plesa, tlak snižavaju i druge vrste aerobnih aktivnost, kao primjerice džogging ili brzo hodanje i plivanje.

“Različite vrste aktivnosti imaju različite učinke na tijelo, a oni s visokim krvnim tlakom trebali bi se usredotočiti na aerobne aktivnosti koje će pomoći rasteretiti srce i krvne žile”, kažu iz Blood Pressure UK i objašnjavaju:

“Aerobne aktivnosti su ponavljajuća ritmička kretanja (vježbe) u kojima se koriste skupine velikih mišića poput mišića nogu, ruku i ramena.”

Foto: Unsplash