Trening 3-2-8: morate isprobati ovaj hit TikTok trend sa samo tri pravila

Kombinacija treninga snage, treninga niskog intenziteta i hodanja

by | 21 lipnja, 2023
režim vježbanja 3-2-8

Nakon treninga 12-3-30, o kojem smo pisali nedavno, pojavio se još jedan TikTok trend koji puno obećava i mnogima se baš sviđa! Pročitajte u nastavku o čemu se radi.

Trening 3-2-8

Režim vježbanja 3-2-8 je jednostavan i efektivan pristup fitnessu koji uključuje određene smjernice koje trebate slijediti. Ovaj režim temelji se na tri osnovna pravila: tri treninga snage tjedno, dva treninga niskog intenziteta tjedno i ostvarivanje cilja od 8000 koraka dnevno.

Režim vježbanja 3-2-8 postao je popularan zahvaljujući viralnom videu instruktorice pilatesa Natalie Rose na platformi TikTok. Taj kratki video privukao je veliku pozornost i prikupio više od 1,4 milijuna pregleda, što je dovelo do širenja popularnosti ove metode.

1. pravilo: tri treninga snage tjedno

Prvo pravilo ovog režima jest izvođenje tri treninga snage tjedno. Treninzi snage mogu uključivati rad s utezima u teretani, korištenje bučica ili girja kod kuće ili izvođenje vježbi koje koriste vlastitu tjelesnu težinu. Cilj ovih treninga jest izgraditi mišićnu masu, povećati snagu i poboljšati tonus tijela.

Važno je prilagoditi intenzitet i težinu treninga prema vlastitim sposobnostima te postupno napredovati kako bi se izbjegle ozljede.

2. pravilo: dva treninga nisko intenziteta tjedno

Drugo pravilo jest održavanje dva treninga niskog intenziteta tjedno. Ovi treninzi mogu uključivati satove joge, pilatesa ili druge vježbe koje poboljšavaju fleksibilnost tijela, istezanje i opuštanje.

Treninzi niskog intenziteta pomažu u poboljšanju raspona pokreta, održavanju fleksibilnosti mišića i zglobova te smanjenju stresa.

3. pravilo: 8000 koraka dnevno

Treće pravilo jest ostvarivanje cilja od 8000 koraka dnevno. Hodanje je jednostavan način za povećanje ukupne aktivnosti i sagorijevanje kalorija. Pokušajte postaviti cilj od 8000 koraka dnevno i pratite svoj napredak pomoću pedometra ili pametnog sata.

Ako niste spremni za toliko koraka dnevno, možete započeti s manjim brojem koraka i postupno povećavati do 8000 koraka da biste izgradili kondiciju i poboljšali tjelesno zdravlje.

Pročitajte: Fitness P&O: Kako što brže i djelotvornije doći do ravnog trbuha? 

@natalieroseuk

The 3-2-8 method will help you feel strong, snatched & balanced. Improving mobility & flexibilty while building strength & burning calories. Create your own split or join my studio for workout programs. #fatlosshelpforwomen #womenshealth #pcosawareness #pilates

♬ Riptide – Veronika

Ono što je zanimljivo, korisnici TikToka kažu da su dobili mišiće i podigli svoju opću razinu kondicije slijedeći ovaj plan vježbanja. Neki sudionici također tvrde da im pomaže regulirati menstrualni ciklus i simptome sindroma policističnih jajnika (PCOS).

Mnogi fitness profesionalci također podržavaju trend, a jedan od njih je David Wiener, stručnjak za fitness i prehranu koji je za Stylist.com rekao:

“U usporedbi sa svim bizarnim fitness trendovima, 3-2-8 je jedini koji mogu podržati, pogotovo jer takve treninge možete odraditi bez posebne opreme. Ono što 3-2-8 režim čini tako posebnim jest činjenica da je dobro zaokružen. Pomoći će ljudima koji treniraju samo snagu da se usredotoče na poboljšanje svoje pokretljivosti i ravnoteže, a isto tako i ljudima koji se fokusiraju samo na pilates da rade na većim mišićnim skupinama i poboljšaju svoju snagu kroz teže utege ili trening s vlastitom težinom.”

Rekao je također da će ova vrsta režima vježbanja poboljšat vašu fleksibilnost, izgraditi snagu mišića, izgraditi vašu izdržljivost, poboljšati cirkulaciju, kao i imati izvrsna poboljšanja mentalnog zdravlja.

režim vježbanja 3-2-8

Pročitajte: Kako se natjerati na vježbanje ujutro: 10 korisnih savjeta

Foto: Pexels, mediaphotos iStock/Getty Images Plus via Getty Images