Kako se natjerati na vježbanje ujutro: 10 korisnih savjeta

by | 14 lipnja, 2023
jutarnji trening

Imate jaku želju, ali ne znate kako se natjerati na vježbanje ujutro? Srećom, postoji nekoliko načina koji vam mogu pomoći da započnete dan vježbanjem.

Kako se natjerati na vježbanje ujutro?

Za mnoge od nas jutarnji sati nisu tako omiljeni dio dana. Ako spadate u grupu onih koji ne funkcioniraju najbolje ujutro već se smatrate noćnom pticom, vjerujemo da vam onda pomisao na fizičku aktivnost prije napornog radnog dana može biti strašna. Međutim, vježbanje ujutro ima mnoge blagodati za zdravlje, a ne moramo ni naglašavati da će jutarnja fizička aktivnost potpuno promijeniti tijek vašeg dana nabolje. Želite li u svoje jutro uvrstiti trening, vjerojatno će biti potrebno mijenjati navike, no kaže se da se svaka navika razvija za šest tjedana, a to nije tako strašna pomisao, zar ne? Više o tome kako vježbanje općenito pretvoriti u naviku pročitajte ovdje.

Prijavite se u teretanu

Jutarnji odlazak u teretanu možete smatrati kao zadatkom koji ne smijete propustiti. Motivacija za to neka vam budu ukusne poslastice. Trenirate li aktivno, poslastice nemaju šanse da se zadrže na vašim bedrima ili trbuhu. Naravno, ako ih konzumirate u normalnim količinama.

Angažirajte osobnog trenera

Možda će ovo djelovati kao bespotrebno trošenje novca, no profesionalci vas mogu motivirati kao nitko drugi. Da, čak i za jutarnje vježbe. Osim toga, oni će osmisliti dobar plan za nekoliko mjeseci unaprijed i rezultate ćete brzo vidjeti.

jutarnji trening

Idite ranije na spavanje

Ako svaki dan idete u krevet u kasnim satima, onda će vam ustajanje u 06:00 da biste stigli vježbati teško pasti. Naravno, ovo se lako rješava odlaskom u krevet u ranijim satima. Preporučljivo je spavati najmanje sedam sati dnevno, pa stoga znate kad je pravo vrijeme za spavanje.

Pripremite odjeću za trening navečer

Neki će predložiti da spavate u odjeći u kojoj trenirate. To je, naravno, malo ekstremno, ali uredno složena odjeća na stolici blizu kreveta sjajna je ideja. Ovo je prva stvar koju ćete vidjeti ujutro i nekad može poslužiti kao dobra motivacija.

Odlučite se za trčanje

Nekima je trčanje puno lakši oblik tjelovježbe nego, primjerice, vježbe snage. U tom slučaju trčanje može biti sjajno rješenje. Osim što je preporuka odabrati aktivnost u kojoj uživate, dok trčite, možete uspješno isplanirati cijeli dan ili razmisliti o onome što vas muči (iako je preporuka ipak biti u trenutku). Fizička aktivnost sama po sebi oslobađa stresa, stoga vam ovo zasigurno ne može ništa loše donijeti ništa loše. Motivirajte se time da započnete dan dobro isplaniran i bez stresa.

Postavite si manje ciljeve

Nitko ne traži od vas da imate prevelika očekivanja i ciljeve. Lakše ćete se pokrenuti ako znate da trebate napraviti pet vježbi bez zaustavljanja nego da ih trebate napraviti 40. Mali koraci vode ka većima, a i lakše ćete se pokrenuti.

trening

Nemojte zatvarati prozore

Zimi je ovaj savjet od posebne važnosti. Hladnoća će vas probuditi bolje od bilo kojeg alarma. S druge strane, sunce će odraditi ulogu budilice ljeti. Kad vas ovi prirodni faktori probude, teško ćete se vratiti na spavanje. Automatski ste dobili idealno vrijeme za vježbanje.

Izbacite duge jutarnje rutine

Sve što možete napraviti dan ili večer prije, napravite. Oslobodite jutarnje vrijeme za vježbe. Budete li morali svako jutro glačati ili raditi doručak, naravno da će vam ostati malo vremena za vježbanje. Stoga to napravite navečer i uživajte u sportskom početku dana.

Podesite nekoliko alarma i stavite telefon što dalje od sebe

Ako stavite telefon na drugi kraj sobe, htjeli – ne htjeli, morat ćete ustati. A kad ste već ustali, teško ćete se vratiti u krevet (ili se pokušajte kontrolirati u tom trenutku, i nemojte se vratiti u krevet). Iskoristite to vrijeme za svoje vježbe i započnite dan sa zdravim aktivnostima.

Izbjegavajte kasne večere

Prvo, kasne večere nisu dobre ako pazite na kilograme, a osim toga, zbog toga ćete se ujutro osjećati poput balona, što će, naravno, otežati rano ustajanje, a kamoli vježbanje. Stoga večerajte u normalno vrijeme (preporuka je barem dva sata prije spavanja) i vidjet ćete kako će vam dani lakše počinjati.

Dakle, mala promjena navika može učiniti puno. Budite uporni i ustrajni, i u vrlo kratkom roku vam jutarnja tjelovježba neće biti teška, već dio sasvim uobičajenog dana. Snaga volje je čudo, stoga vjerujte u sebe i uspjet ćete.

Foto: PeopleImages, undefined undefined, ilona titova/iStock/Getty Images Plus