Velika studija otkrila: Za zdravlje srca ovo je najbolje vrijeme za vježbanje

by | 24 studenoga, 2022
vježbanje zdravlje srca

Tjelovježba između 08:00 i 11:00 povezana je s najmanjim rizikom od srčanih bolesti i moždanog udara, pokazalo je novo istraživanje provedeno na više od 86 000 sudionika.

U usporedbi s pojedincima koji su bili aktivniji sredinom dana, kod onih koji su bili najaktivniji ujutro između 08:00 i 11:00 uočen je 11 do 16 posto manji rizik od razvoja koronarnih bolesti. Kod žena je rizik smanjen za 22 do 24 posto, prenosi portal Medical News Today. Rezultati su objavljeni u časopisu European Journal of Preventive Cardiology.

Kod jutarnjih je vježbača zamijećen i 17 posto manji rizik od razvoja moždanog udara, a kod žena je taj postotak iznosio 35 posto.

Svi sudionici studije, a bilo ih je 86 000, imali su između 42 i 78 godina. Prosjek je iznosio 62 godine. Na početku istraživanja nisu bolovali od kardiovaskularnih bolesti, ali su, u prosjeku bili pretili.

Njihova fizička aktivnost pratila se svaki dan od veljače 2013. do 2015. pomoću monitora na zglobu.

Znanstvenici su ih potom pratili od šest do osam godina, sve do prvog prijama u bolnicu, ili smrti povezane s bolestima srca ili moždanim udarom.

Pročitajte: Kako uistinu pronaći motivaciju za vježbanje? 6 savjeta dala nam je fitness trenerica Erika Kraljević

U tom razdoblju se u njih gotovo 3000 razvila koronarna arterijska bolest, a gotovo 800 ih je pretrpjelo moždani udar. U ispitanika koji su bili fizički aktivni između 08:00 i 11:00 zamijećen je najmanji rizik od oba stanja, pokazala je studija.

Jutarnja aktivnost pokazana kao najkorisnija

Riječ je o opservacijskoj studiji, stoga ne možemo objasniti, zbog čega je poveznica izraženija kod žena.

Rezultati istraživanja dodatan su dokaz zdravstvene koristi od fizičke aktivnosti i ukazuju na to da je jutarnja aktivnost, posebno ako je kasnojutarnja, najkorisnija.

Liječnici preporučuju da odrasle osobe umjereno vježbaju od 150 do 300 minuta tjedno ili od 75 do 150 minuta ako to rade žustrije.

“Dobro je poznato da je tjelovježba dobra za srce, a naša studija ukazuje na to da je za to najkorisnija jutarnja aktivnost. Rezultati su posebno izraženi među ženama, a vrijede i za ranoranioce te za noćne ptice”, rekla je jedna od autorica studije, Gali Albalak s medicinskog sveučilišnog centra u nizozemskom Leidenu.

Pročitajte: Osobe koje konzumiraju više mliječnih masti imaju manji rizik od srčanih bolesti, kako pokazuje studija 

Foto: Inside Creative House iStock/Getty Images Plus via Getty Images