Kako uistinu pronaći motivaciju za vježbanje? 6 savjeta dala nam je fitness trenerica Erika Kraljević

by | 8 listopada, 2022

Svi mi jako dobro znamo da je vježbanje, odnosno kretanje, važno za naše fizičko i mentalno zdravlje. Usprkos tome, postoje dani, pa čak i mjeseci, kada motivaciju za treniranje ili neki oblik fizičke aktivnosti naprosto ne možemo pronaći. Ponekad se jednostavno osjećamo tužno, tromo, nekad nam obveze ne dopuštaju slobodno vrijeme za treninge, a nekad jednostavno ne možemo pronaći aktivnost u kojoj uživamo.

Bitno je znati da je ovo sve normalno, ali i to da zapravo čarobnog trika nema – kako bismo se pokrenuli, ono što moramo napraviti jest jednostavno odlučiti, ne ostavljati si vrijeme za “mozganje” i – obuti te tenisice. Dakle, sve je na nama i našoj snazi volje. Znajući kakve benefite kretanje ima za naše zdravlje, to će nam svakako olakšati prvi korak.

Kako bismo vam dodatno pomogli u ovom prvom koraku, zamolili smo licenciranu fitness trenericu Eriku Kraljević da nam otkrije par trikova za fitness motivaciju. Evo što možemo naučiti iz njezinog primjera…

Kako uistinu pronaći motivaciju za vježbanje?

Ništa ne ide preko noći…

Za sve dobre stvari uvijek treba vremena i strpljenja. Jedan od najvećih problema je što rezultate očekujemo prebrzo, pa mnogi i prebrzo odustanu. Vježbanje treba biti stil života i navika, a ne kratkoročni alat za dolazak do nekog cilja pa ostati na tome. Važno je naoružati se velikom dozom strpljenja. Već nakon dva mjeseca mogu se vidjeti prvi fizički rezultati, a oni psihički puno brže.

kako se motivirati na vježbanje

Pravilo 80/20

Moja prehrana je raznolika, ne uskraćujem si apsolutno ništa. Unosim 80 % nutritivno bogatih namirnica a ostali 20 % je sve ono ostalo (čokolade, pizze i slično). Taj omjer u nekim fazama života malo se i izmjeni, ali najvažnije je imati dobar odnos s hranom i sa svojim tijelom.

Najbolji trening – onaj u kojem uživate

Pronađite tip treninga koji vam odgovara i koji je u skladu s vašim ciljevima. Trenirati nešto što vam se ne sviđa put je u propast, tako da je vrlo važno isprobati razne treninge i pronaći nešto za sebe. Trening s opterećenjem najbolji je način za oblikovanje i gubitak masnog tkiva. Važno je kombinirati vrstu treninga ovisno o ciljevima, raditi na svemu i ništa ne zapostaviti.

Saveznici u borbi protiv celulita

Iako ga možemo smanjiti, nekad ga nećemo u potpunosti moći ukloniti (ili zbog genetike ili hormona). Trening i smanjivanje masnog tkiva pomaže u borbi protiv celulita, kao i dovoljan unos vode, zdrava prehrana, izbjegavanje brze i nutritivno siromašne hrane. Jednim dijelom možemo ga se riješiti, a s druge strane potrebno je prihvatiti činjenicu da nikad neće biti sve savršeno i da malo celulita ne znači da je naše tijelo nezdravo, već normalno.

kako se motivirati na vježbanje

Preskakanje obroka – da li ne?

Preskakanje obroka u cilju mršavljenja ne bih preporučila ako se radi o “gladovanju”. Važno je slušati svoje tijelo. Iako post ima svoju ulogu u prehrani i može biti jako koristan alat u mršavljenju, nije za svakoga. Razdoblja bez hrane mogu pozitivno utjecati na zdravlje, očistiti tijelo, rasteretiti malo probavni sustav, ali samo ako to sve radimo na pravilan način. I prilagodimo način prehrane sebi.

Zavoljeti sebe

Naše psihički stanje itekako utječe na to kako ćemo na kraju fizički izgledati i osjećati se. Zato je važno raditi na sebi na svim poljima. Nije dovoljno otići u teretanu i odraditi trening, nekad je potrebno odraditi psihički ”trening”, prihvatiti sebe, zavoljeti sebe i tek onda dolaze prave pozitivne promjene.

Pročitajte: Osobna trenerica Zorana Jagodić otkriva svoja dva odlična lijeka za umor i stresne situacije

Foto: Privatne fotografije