Najbolje vježbe kad se osjećate tužno

Joga uvelike pomaže u podizanju vašeg raspoloženja

by | 20 ožujka, 2022
Žena u joga položaju

Osjećaj tuge može brzo poremetiti vaš dan, tjedan, pa i mjesec, uzrokujući da vam počne nedostajati motivacija. Čak i obavljanje jednostavnih fizičkih aktivnosti, kao što je pospremanje kreveta i kuhanje zdravog doručka, ne spadaju visoko na popis prioriteta kad vam srce i um nisu na mjestu.

Kad ste loše raspoloženi, davanje prioriteta vježbanju može vam pomoći upravo u savladavanju tog osjećanja. Vježbanje vam može pomoći da se izvučete iz tuge i da se vaše emocije pretvore u nešto optimističnije. Prema opsežnoj studiji o tjelovježbi i mentalnom zdravlju, istraživači su otkrili da tjelovježba zapravo može promijeniti način na koji vaš mozak funkcionira i smanjiti depresiju i tjeskobu. Sljedećih pet vježbi imaju snažan potencijal za podizanje vašeg raspoloženja, povećavajući vašu motivaciju prema fizičkoj, a zatim i mentalnoj snazi.

Iako bi vam vjerojatno godio i odlazak u prirodu, kao i meditacija, kad ste tužni, uvelike vam može pomoći i joga, odnosno njezina inačica hatha joga. Pozitivni učinci joge na mentalno zdravlje uvelike su dokumentirani, a hatha jogu mnogi savjetuju s ciljem smanjenja simptoma depresije.

Sljedećih pet poza hatha joge od pomoći su u borbi protiv tuge, koje možete izvoditi u nizu ili samostalno:

Poza djeteta

Ova poza može vas brzo smiriti i unijeti osjećaj mira u vaše tijelo. Poza otvara vaš torzo i omogućuje vam da se osjećate povezanije sa svojim obrascem disanja. Ovo je također popularna poza za odmor u gotovo svim praksama joge.

Pas okrenut prema dolje

Pas okrenut prema dolje služi kao obrnuta poza koja može pomaknuti pritisak na vašu krunu, što stabilizira vaše raspoloženje i emocije. (Obrnute poze imaju glavu ispod srca.) Za neupućene, nemojte zaboraviti držati težinu u nogama i savijati koljena ako vam se tetive koljena ne ispruže.

Most

Poze proširenja prsnog koša otvaraju vam srce kako biste se osjećali sretno i samouvjereno. U pozi mosta ležite ravno sa savijenim koljenima dok podižete kukove prema gore. To omogućuje vašim prsima da se šire iz svog uvučenog položaja i stvaraju bolje držanje, stvarajući osjećaj samopouzdanja u vašem umu i zadržavajući osjećaj tuge podalje od vas!

“Položaj mrtvaca”

Konačna poza opuštanja je poznata i kao Savasana. To je posljednja poza na kraju gotovo svake vježbe joge. Trebali biste provesti pet do 10 minuta ležeći u ovoj pozi za punu korist.

Stoj na glavi—napredni potez

Sirsasana, ili položaj stojala na glavi (za naprednije poklonike joge), inverzija je koja može pomoći u borbi protiv depresije stvarajući pozitivan učinak na vaš emocionalni centar i pomaže u smanjenju proizvodnje kortizola, poznatog kao hormon stresa. Ova poza također daje energiju tijelu jer koristi brojne dijelove tijela: ramena, glavu, tetive koljena, kralježnicu i abdomen. No ova je poza teška i zahtijeva opću sposobnost ravnoteže u cijelom tijelu te se ne savjetuje da je radite sami kod kuće, ili ako je niste nikad prije radili. Ako je stoj na glavi izazovan za vaš trenutačni stupanj joge, možete izmijeniti pokret tako da ga vježbate uza zid ili uz promatrača uhvatite stopala i noge.

 

Foto: Antonio Giullem/Getty Images