Hatha joga – put do smirenosti i fleksibilnosti

by | 2 siječnja, 2021
hatha joga

Hatha joga ima sve više sljedbenika diljem svijeta, a vježbe fleksibilnosti i snage poboljšale su i mentalno i fizičko zdravlje velikog broja ljudi. Na sanskritu riječ hatha označava dva pojma – Sunce (ha) i Mjesec (ta). Riječ joga dolazi od riječi “yug”, što znači jedinstvo. Dakle, naziv hatha joga označava vrstu vježbi koje spajaju suprotnosti – energiju Sunca i Mjeseca, svjetlost i tamu.

Ova ravnoteža postiže se kombiniranjem položaja tijela (asana) s tehnikama disanja (pranayama). Bilo da sat hatha joge traje 60 ili 90 minuta, njegova struktura je ista i podsjeća na dnevni ritual koji je tipičan za sve ljude. Kao što dan započinjemo buđenjem i laganim pripremanjem za sve ono što nas očekuje, sličan princip postoji i kod hatha joge. Na početku sata, tijelo se budi jednostavnim asanama. Postupno, poze postaju sve zahtjevnije, da bi se pri kraju sata energija smanjila fokusiranjem na lagane, pažljivo odabrane pokrete.

Ako vas pomisao na to morate staviti nogu iza glave prestravljuje – opustite se. Zahtjevni položaji tijela nisu namijenjeni početnicima, nego onima koji već duže vremena prakticiraju jogu.

(Pročitajte: Najbolji joga tutorijali koje smo pronašli online)

hatha joga

Hatha joga – put do smirenosti i fleksibilnosti

Iako će se asane razlikovati od sata do sata, ono što se neće mijenjati je tehnika disanja. Instruktor će se pobrinuti da svaki udisaj bude u harmoniji s izvedenim pokretom. Ta povezanost djeluje kao svojevrsna meditacija i pomoći će vam da budete smireni ne samo tijekom nego i nakon završetka vježbanja.

Istezanje tijela nije jedina korisna stvar koju vam donosi hatha joga. Ta aktivnost potpomaže probavu, smanjuje oticanje nogu i proširene vene, a povećava snagu i fleksibilnost. Jedna manja studija je pokazala da treniranje hatha joge tri puta tjedno u trajanju od šest tjedana značajno povećava mišićnu snagu, kao i fleksibilnost žena srednjih godina. I ne samo to – čak i povremeni treninzi i te kako smanjuju umor i razinu stresa, te utječu na sveukupnu kvalitetu života. Zato, pronađite vrijeme za ovaj oblik joge, nesumnjivo će vam koristiti.

(Pročitajte: “Priče za laku noć” i meditacije koje vam mogu pomoći smiriti se)

Foto: fizkes, Prostock-Studio / Getty Images via Guliver