Kako jutarnja rutina može uljepšati ili pogoršati vaš dan?

by | 9 ožujka, 2022

Pronalaženje optimalne jutarnje rutine mnogima je teško. Iako godinama čitamo o tome kako valja započeti svoj dan i da je iznimno važno kako provodimo vrijeme između buđenja i vremena dok ne krenemo raditi, sada je ipak pitanje je li to doista tako, ili se može prakticirati i rutinu koja ipak nije toliko savršena? Jesmo li osuđeni na letargiju i neproduktivnost ako ne uspijemo započeti dan točno kako treba? Nečija klasična rutina može biti ustajanje na vrijeme i ispijanje kave u miru, izvođenje meditacije prije nego što krenete u neki oblik vašeg dana i pripremanje doručka bogatog hranjivim tvarima. A dobra vijest je da se sve dobrobiti ovih aktivnosti (vježbanje, meditacija, dobra prehrana) mogu iskoristiti u bilo koje doba dana.

“Ako postoje stvari koje morate ili biste trebali obaviti u jednom danu, onda zapravo nije važno u koje vrijeme ćete ih napraviti. Da, ako optimizirate sve u svom životu, mogli biste vidjeti male efekte – ali sve dok se bavite ključnim stvarima, nije bitno u koje doba dana se one rade.”, kaže Anne-Sophie Fluri, neuroznanstvenica i osnivačica znanstvene aplikacije za svjesnost MindLabs.

To je dobra vijest ako ste tip osobe koji neće ujutro vježbati, ali želite iskoristiti prednosti tjelovježbe, ili čak ako ste zaposlena mama ili šef koji mora početi brinuti o drugima od trenutka kad se probude.

“Međutim, mislim da rutine neizbježno vode do učinkovitosti”, kaže Fluri. Ispostavilo se da bi dobro jutro moglo utjecati na vaše fizičko i mentalno zdravlje.

Pročitajte: Ako ste se probudili na “lijevu nogu”, evo kako vratiti balans

Zašto je jutarnja rutina važna?

Ograničava donošenje odluka

Koliko ste puta ležali u krevetu uz zvuk vašeg alarma i razmišljali trebate li ići u teretanu ili ne? Ili biste možda mogli brzo pospremiti stan prije početka dana? Pokušaj donošenja svih tih odluka prije nego što je dan uopće počeo recept je za zbrkani mozak, kaže Fluri za stylist.co.uk. Dakle, pridržavanje rutine je važno jer znači da svoju energiju možete usmjeriti na dovršavanje drugih stvari.

Postavlja vaš cirkadijalni ritam

S biološke strane gledišta, redovite navike koje izvodite u određeno doba dana mogu signalizirati tijelu da je vrijeme za buđenje. Vaše jutarnje aktivnosti zapravo pomažu postaviti vaš cirkadijalni ritam – što znači da će vaš kortizol ujutro skočiti kako biste se osjećali budni i puni energije te da će vaše tijelo noću proizvoditi melatonin koji vas čini pospanim. Istraživanja pokazuju da je kasno pomaknut ili nepravilan cirkadijalni ritam povezan s većom stopom anksioznosti, a istraživači iz 2020. godine u časopisu Nature otkrili su: “Iako cirkadijalni poremećaj možda nije jedini uzrok poremećaja raspoloženja, može izazvati ili pogoršati simptome u osobe s predispozicijom za poremećaje mentalnog zdravlja.” U skladu s time, jutarnja rutina je važna jer regulira vaš ciklus buđenja i spavanja te je u neku ruku ključna za mentalno zdravlje tijekom cijelog dana i vašeg života.

Pročitajte: Ujutro ste nikakvi? Evo kako postići zdravu jutarnju rutinu

Postavlja vaše raspoloženje

Studija iz 2011. sa Sveučilišta Pennsylvania pokazala je da su oni koji su započeli svoj dan sretni ili smireni obično su tako ostali i tijekom dana, dok su se oni koji su dan započeli loše jedva čekali da on završi – i često su se osjećali gore do kraja dana.

“Način na koji započinjete jutro postavlja ton za vaše zadovoljstvo u ostatku života. Zato mislim da je ključno učiniti barem jednu stvar koja je ujutro vaš primjer dobrog raspoloženja, bilo da je to tjelovježba, meditacija ili jednostavno izbjegavanje društvenih medija, a prva stvar koju treba primijeniti su upravo zdrave navike koje bi mogle biti najbolji put naprijed”, kaže Fluri te daje primjer: “Uvijek se sjećam priče koju sam čula o ženi koja se osjećala toliko opterećena svim različitim jutarnjim rutinama da je sama sebi zadala jedan zadatak: da popije čašu vode prije nego što radi bilo što drugo tijekom dana. To je bila izvediva obveza za nju, ali držeći se toga, izgradila je takav osjećaj povjerenja u sebe koji ju je potaknuo na to da postiže velike stvari.”

Kako prevladati loše jutro

Dobrobiti zdravih navika dolaze u bilo koje doba, pa prije nego što započnete slanje e-pošte i prionete na posao, učinite sada nešto za sebe što bi vam moglo bi vam dati energiju ili osjećaj postignuća. Također, fokusirajte se na rutinu prije spavanja – to je najbolji način za dobro jutro. Ako svoju rutinu spavanja postavite tako da se možete probuditi prirodno, veća je vjerojatnost da ćete se tijekom dana osjećati punima energije i vjerojatnije je da ćete dovršiti sve što trebate učiniti. Vrlo je lako reći da biste trebali vježbati ujutro za mentalnu jasnoću, ali ako se budite toliko umorni da se ne možete ni potruditi ništa učiniti, onda je taj savjet beskoristan. Dakle, iako se ispostavilo da vam jutarnja rutina doista može uljepšati ili pokvariti dan, može i noćna rutina.

Pročitajte: Ovih 5 sastojaka ne smijete uključivati u svoju beauty rutinu

Foto: Getty Images