Ujutro ste nikakvi? Evo kako postići zdravu jutarnju rutinu

"Prema jutru se poznaje dan" izreka je koju znanstvenici potvrđuju kao sasvim točnu i važnu lekciju za upravljanje svakodnevicom

by | 12 svibnja, 2021

Ako ujutro ustajete kao da ste se cijelu noć s nekim hrvali, nikako da uspijete u miru nešto pojesti, a kavu pijete u kupaonici – ovo je tekst za vas. 

Vjerojatno vama ne moramo onda niti naglašavati koliko je važna zdrava jutarnja rutina jer praktički vodi ritam ostatka dana. Ako nešto ne možete pronaći, zakasnit ćete na posao, a ako ste umorni, teško ćete se koncentrirati, što će utjecati na vaše raspoloženje i učinkovitost. 

Način na koji započinjemo prvih sat ili dva utječe na naše mentalno, emocionalno i fizičko stanje ostatak dana. Pokazalo se da određene, a jednostavne rutine smanjuju stres, poboljšavaju vaš metabolizam, pa čak i omogućuju bolji noćni san. Dajte priliku ovim savjetima i iako smo svi drukčiji, uvjereni smo da se na ovom popisu nalazi nešto za vas.

Pijte puno vode

Vaše tijelo nikad ne prestaje raditi – čak ni kad spavate. Od vašeg disanja, kucanja srca, do vaših hormona pronalaze homeostazu, a metaboličke aktivnosti se nastavljaju – iako nešto sporije. Sve ove funkcije zahtijevaju vodu, koja u vašem tijelu djeluje slično onome kako benzin održava vaš automobil u pogonu. Kad se ujutro probudite, vaše je tijelo jako potrošilo zalihe goriva i treba se napuniti. Rehidrirajući se prvo ujutro, vaše tijelo može nadoknaditi svu vodu koja je vašim stanicama i organima potrebna tijekom spavanja. Popijte čašu vode (ako ne i dvije!) čim ustanete kako biste tijelo vratili u svoje normalno stanje funkcioniranja. 

Popijte zeleni čaj umjesto kave

Nakon što svoje tijelo napunite vodom, energizirajte se pijenjem zelenog čaja s limunom i đumbirom. Iznenadit ćete se koliko se bolje osjećate nakon što tri dana konzumirate tri šalice dnevno. Zeleni čaj pun je flavonoida i katehina, koji djeluju kao snažni antioksidansi u vašem tijelu. Pojačavaju metabolizam i pomažu vam u sagorijevanju neželjenih masnih kiselina. 

Unaprijed planirajte doručak

Bilo koji nutricionist reći će vam da biste svoj dan trebali započeti zdravim doručkom, no često nam se zna dogoditi da ujutro dođemo u kuhinju i pojma nemamo što ćemo jesti. Ako još k tome kasnimo na posao, lakše je zgrabiti sve što je pri ruci na izlazu ili skoknuti do obližnje pekarnice. Stoga isplanirajte svoj izbor doručka prije vremena. Imajte na raspolaganju zdrave grickalice, pripremite shakeove ili smoothieje, eksperimentirajte s nekim zdravim receptima… Osjećat ćete se puno bolje.

Rano se aktivirajte

Ako svoj dan započnete laganom tjelesnom aktivnošću (ili jačom, sve ovisi o tome koliko ste fizički aktivni), odmah ćete ujutro pojačati endorfin i popraviti svoje raspoloženje. Bilo da biciklirate na posao, pronađete neke vježbe na YouTubeu ili trčkarate na mjestu, puno ste učinili za sebe. 

Sve važne odluke donesite dan prije

Kenneth Chenault, izvršni direktor American Expressa, svoj dan završava zapisujući tri stvari koje želi postići sljedeći dan.  To ima smisla jer jutra nikako ne trebaju biti vrijeme kada će vam se po glavi vrzmati teške i važne odluke. To bi moglo dovesti do stresa, povišenog krvnog tlaka, usporiti vas i isprazniti vaš mozak. 

Foto: Carli Jeen/Unsplash