Male, ali sigurne navike koje će vas uistinu učiniti sretnijima

I toliko bitno mentalno zdravlje

by | 18 siječnja, 2022
svakodnevne navike za život i mentalno zdravlje

Istina je da briga o sebi neće riješiti svaki problem, ali postoje brze i jednostavne aktivnosti koje vam mogu donijeti malo sreće u dan. Najbolje od svega jest to što te odluke i navike možete primjenjivati bilo kad i što laganima koracima doista mogu dovesti do uspjeha:

Pišite dnevnik zahvalnosti
Ovo traje samo nekoliko minuta, a prebacivanje na papir pozitivnih stvari koje ste doživjeli u danu, bilo da se radi o velikim postignućima ili jednostavno zadovoljstvu, može smanjiti stres, poboljšati san i čak potaknuti bolje odnose izgradnjom osjećaja empatije. Preporuka je pisati ga svaki dan u isto vrijeme.

Udahnite duboko
Amanda Goldstein, psihijatrica iz Kalifornije, objašnjava: “Stres ima mnoge fizičke manifestacije, a može uključivati i bolove u želucu ili druge probavne probleme.” Ističe da promjenom obrasca disanja možete naučiti svoj mozak da se bori ili da se odmara, a na vama je da birate kako ćete nešto raditi.

Pročitajte: Pet jednostavnih načina kako zaštititi mentalno zdravlje zimi

Koristite lampe za svjetlosnu terapiju
Vaš cirkadijani ritam regulira vaš ciklus spavanja i buđenja, što utječe na tjelesne funkcije i reakcije na ponašanje, a izloženost sunčevoj svjetlosti, pogotovo ujutro, pomaže da taj sat bude točan. Mnoge osobe koje rade u zatvorenom prostoru ovu lampu koriste za poticaj energije i raspoloženja.

Pijte vodu
Dnevno ispijanje vode pomaže u poboljšanju raspoloženja, a voda je ono što vam treba da biste funkcionirali.

Pretvorite rutinu njege kože u rutinu njege samih sebe
Neka vam briga o sebi i wellness budu jedan od omiljenih rituala. Primjerice, dok koristite masku za licu i čekate da njezini sastojci uđu u kožu, zapalite svijeću i pustite neku opuštajuću glazbu ili čitajte knjigu te se opustite.

Provodite vrijeme na otvorenom
Čak i kad je vani hladno, boravak na otvorenom u prirodi udišući svježi zrak dobar je za tijelo i um. Priroda može podići raspoloženje, čak su i kratke šetnje bolje nego ništa, kao i odmor tijekom stresnog radnog dana. Kad možete, ostavite mobitel kod kuće kako biste bili svjesniji svoje okoline.

Provedite nekoliko minuta istezajući se
Ako nemate vremena za vježbanje, istezanje i dalje oslobađa iste endorfine koji smanjuju percepciju boli kod osoba, što uključuje i emocionalnu bol.

Pročitajte: 3 stvari koje si govorite, a koje nisu dobre za vaše mentalno zdravlje

Nazovite ili posjetite prijatelja
Budite uporni u provođenju vremena s ljudima koji su vam najvažniji. Dobar razgovor uz šalicu kave može značajno promijeniti vaš smjer dana, ispuniti vas i potaknuti nabolje.

Isprobajte akupunkturu
Studije su pokazale da ista pomaže u smanjenju stresa i tjeskobe. Ako to ipak ne preferirate, ubacite u rutinu neki drugi ritual koji volite. To će vam dati poticaj da izađete iz kuće i promijenite svoje okruženje i navike.

Zatražite pomoć kad ste preopterećeni
Traženje pomoći nije slabost – kako ističe David Rakofsky, psiholog – a doista je potrebna mnogima. Čak i ako su u pitanju male stvari. Zamolite nekoga da vam pričuva djecu i otiđite nekamo, obavite nešto što već dugo želite, otiđite u restoran…

Podsjetite se na to da tuđe raspoloženje nije vaša odgovornost
Andrea Dindinger, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja za huffpost.com govori da je važno ne preosobno shvaćati sve stvari koje ljudi govore ili u koje ne vjeruju osobno. Također, važno je postaviti granice i ne dopustiti da nečije ponašanje utječe na vas jer time stvarate više mira u svom i u njihovom životu.

Volontirajte ili posadite vrt
Dokazano je da volontiranje smanjuje stres, tjeskobu, depresiju… Isto tako, vrtlarstvo pomaže u podizanju raspoloženja, koncentraciji i fokusu, a vi istovremeno provodite vrijeme u prirodi i na suncu, što povoljno djeluje na snižavanje krvnog tlaka i jača koordinaciju mišića i tijela.

Stvorite opuštajuću rutinu prije spavanja
Dva najčešća razloga za loš san su stres i anksioznost pa zato odvojite vremena za opuštanje prije spavanja – po mogućnosti bez telefona barem 30 minuta prije odlaska u krevet, a to će vam pomoći da se dobro odmorite te poboljšate raspoloženje. Pročitajte dobru knjigu, popijte šalicu čaja ili radite bilo koju aktivnost koja će vam smiriti um.

Foto: fizkes iStock/Getty Images Plus via Getty Images